Veeam Backup & Replication 11 Hardened Repository Backup Job

Merhaba

Bu yazı dizimizde Veeam Backup & Replication 11 üzerinde Hardened Repository (Immutability) kurulumu ve yapılandırmasını anlatıyor olacağız.

Daha önceki yazımızda

Ubuntu 22.10 kurulumunu anlatmıştık.

Sonraki yazımızda

https://www.bakicubuk.com/veeam-backup-replication-11-hardened-repository-kurulumu-2/

Ubuntu 22.10 sunucumuz üzerinde Hardened Repository (Immutability) yapılandırması için gerekli işlemlerini anlatmıştık.

Sonraki yazımızda

Veeam Backup & Replication 11 Hardened Repository Yapılandırması

Veeam Backup & Replication 11 Hardened Repository (Immutability) yapılandırmasını anlatmıştık.

Veeam Backup & Replication 11 Hardened Repository (Immutability) ile Linux’tan yararlanan değiştirilemez yedeklemelere sahip olma olanağı sağlıyor.

Veeam v10’da yedekleri Object Lock etkinken Object Storage S3’te depolamak için kullanıma sunulan Immutability özelliği, yedeklemelerinizi üzerine yazmaya, yanlışlıkla silmeye, fidye yazılımı saldırılarına ve dahili davetsiz misafirlere karşı koruma sağlamaktadır.

İşletmeyi etkileyebilecek olası veri kaybını önlemek için başarılı bir veri koruma stratejisinin anahtarı iyi bir yedekleme tasarımıdır. Veriler iyi korunmuyorsa, bir fidye yazılımı saldırısı yöneticiler için bir kabus olabilir.

Hardened Repository (Immutability) yapılandırması için  özelliği aktif edebilmeniz için bazı gereksinimlere ihtiyacınız bulunmaktadır.

  • Veeam Backup & Replication 11
  • Virtual Machine ( Sanal Makine ) olarak yapılandırabilirseniz ancak güvenlik nedeniyle Physical ( Fiziksel ) bir sunucu üzerinde yapılandırmanız önemle önerilmektedir.
  • Hardened Repository yapılandırmak için x64 bir Linux işletim sistemi gerekmektedir. Bunun için RHEL/CentOS 8.2 ve ya üstü, SLES 15 Service Pack 2, Debian 10, Ubuntu 20.04 LTS ve ya üstü bir Linux işletim sistemi kullanabilirsiniz.
  • Linux sunucunuz xfs’yi desteklemelidir ( Veeam Fast Cloning teknolojisinin kullanımını etkinleştirileceğinden) önerilen dosya sistemidir.
  • Hardened Repository uygulaması için, Veeam bileşenleri Linux Repository yalnızca non-root kimlik bilgileriyle erişir ve Proxy ile Depo arasındaki iletişim için yalnızca TCP 6162 portunu kullanır. ( Gerektiğinde TCP 2500 – 3300 kullanılır ).

Immutability nedeniyle yedeklemeler değiştirilemediğinden, yalnızca periyodik sentetik veya etkin tam yedeklemelerle incremental desteklenir. Yedek kopyalama işleri, NAS yedekleme, Log gönderimi, Oracle yedeklemelerindeki RMAN / SAP HANA / SAP değişmezlik seçeneğinden yararlanmaz, ancak aynı depoda saklanabilir.

GFS retention policy ile yapılandırılmış Backup Copy Jobs değişmezlik özelliğini kullanabilecektir.

Yedekleme verilerini daha iyi korumak için, güvenliği zorlamak için bazı yönergelere uymalısınız:

  • Kalıcı kimlik bilgileri kullanılabilse de, kimlik bilgilerinin Veeam Backup & Replication’da saklanmasını önlemek için dağıtım sırasında Hardened Repository için Single-use credentials kullanılması önerilir.

  • SSH devre dışı bırakılmalıdır.
  • Depo sunucunda bulunan iDRAC, ILO ve ya XClarity Controller gibi uzaktan yönetim çözümleri devre dışı bırakılmalı ve ya güvenliği sağlanmalıdır.
  • Potansiyel bir saldırganın zaman değişikliklerini önlemek için zaman güvenilir bir NTP Sunucusuyla senkronize edilmelidir. Zaman değişiklikleri Değişmezlik korumasını değiştirebilir.

Bu yazımızda da Veeam Backup & Replication 11 Backup Jobs yapılandırmasını anlatıyor olacağız.

Veeam Backup & Replication 11 konsolunu Connect diyerek açıyoruz.

Veeam Backup & Replication 11 konsulu geliyor karşımıza.

Veeam Backup & Replication 11 konsulu geliyor karışmıza Veeam Backup & Replication 11 konsolun da bulunan Home bölümü altında bulunan Jobs menüsünden  yapılandırıyoruz.

Veeam Backup & Replication 11 konsolun da bulunan Home bölümü altında Jobs menüsü üzerinde sağ tuş Backup seçeneği altında bulunan Virtual machine ya da Primary Jobs menüsün de Backup Job seçeneği altında Virtual machine seçeneği ile VMware vSphere ve Microsoft Hyper-V platformları için Backup Job yapılandırma işlemini başlatabilirsiniz.

Eğer Veeam Backup & Replication 11 üzerinde Veeam Backup & Replication 11 Microsoft Hyper-V Host Ekleme ve Veeam Backup & Replication 11 VMware VSphere Host Ekleme işlemini yapmışsanız hem VMware vSphere ve hem de Microsoft Hyper-V aynı anda görüntülecektir.

Name ekranın da yapılandıracağımız Backup Job için bir Name ( İsim ) belirliyoruz. Name ekranın da genellikle Backup alacağımız sunucumuzun ismini ayrıca Weekly ( Haftalık), Mounthly ( Aylık ), hatta Yearly ( Yıllık ) gibi adlandırarak yapılandırıyoruz ya da Backup ( Yedek ) alacağımız sunucumuzun ismini ve Full, Incremental, Aksam, Öğlen olarak adlandırıyoruz. Dilerseniz siz de bu şekilde yapılandırabilirsiniz.

Name ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Virtual Machines ekranın da Backup alacağınız Virtual Machine ( Sanal Makina ) eklemek için Add diyoruz.

Add Objects ekranı geliyor karşımıza Hosts and Clusters altında yapımıza göre VMware ESXi ( Standalone ) sunucumuz üzerinde ya da VMware ESXi Cluster yapımızdaki hostlarımız üzerinde bulunan Virtual Machine ( Sanal Makine ) görüntülenecektir.

Add Objects ekranın da Hosts and Clusters altında VMware ESXi ( Standalone ) yapımız üzerinde bulunan W19FILE isimli Virtual Machine (Sanal Makine ) seçiyoruz ve Add diyoruz.

Virtual Machines ekranın da W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) geldiğini görüyoruz.

Virtual machines to backup bölümün de Name bölümünde W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunumuzu Type bölümün de Virtual Machine ( Sanal Makine ), Size bölümün de Virtual Machine ( Sanal Makine ) boyutunu görüyoruz.

Virtual Machines ekranın da Backup işlemi için gerekli yapılandırmaya devam etmek için Next diyerek devam ediyoruz.

Storage ekranın da Backup proxy bölümünde eğer ortamınızda başka bir sunucu üzerinde Backup Proxy sunucusu olarak yapılandırmadıysanız Automatic selection olarak gelecektir.

Backup Proxy‘si Backup Server ile Backup infrastructure diğer bileşenleri arasında yer alan bir mimari bileşendir. Backup Server görevleri yönetirken, Backup Proxy işleri işler ve Backup trafiği sağlar.

Backup Proxy sunucusu görevleri aşağıdakileri içerir:

  • Virtual Macihne ( Sanal Makine ) verilerini depolama alanından alma
  • Compressing ( Sıkıştırma )
  • Deduplicating ( Tekilleştirme )
  • Encrypting ( Şifreleme )
  • Backup Repository ( Örneğin bir Backup Job çalıştırdıysanız ) ve ya başka bir Backup Proxy’sine ( Örneğin bir Replication Job çalıştırdıysanız ) gönderme işlemini gerçekleştirir.

Storage ekranın da Backup proxy bölümünde ortamınızda başka bir sunucu üzerinde Backup Proxy sunucusu yapılandırmak için Choose diyoruz.

Backup Proxy ekranın da

  • Automatic selection seçeneği Backup Server gerekli yapılandırmayı Veeam Backup & Replication 11 üzerinde çalıştıracaktır.
  • Use the selected backup proxy servers only seçeneği ile Backup proxy ortamınızda hangi sunucu üzerinde çalışacağını yapılandırabilirsiniz.

Storage ekranın da Backup Repository bölümünde daha önceki Veeam Backup & Replication 11 Backup Repository Ekleme ve Veeam Backup & Replication 11 Hardened Repository yazılarımızda yapılandırmış olduğumuz Backup Repository seçebiliriz.

Storage ekranın da Backup Repository bölümünde daha öncekiVeeam Backup & Replication 11 Hardened Repository yazımızda yapılandırmış olduğumuz Hardened Repository seçiyoruz.

Storage ekranın da daha önceki Veeam Backup & Replication 9.5 versiyonuna kadar Restore point to keep disk seçeneği olarak gelmekteydi ve Default olarak 14 gelmekteydi. Ortamınızdaki Backup alacağınız Disk Boyutunun kapasitesine göre buradaki değeri yapılandırıyorduk.

Storage ekranın da Veeam Backup & Replication 10 ile birlikte Retention policy seçeneği olarak geldiğini görüyoruz ve restore points ( Geri Yükleme Noktası ) ya da days ( Günler ) olarak seçebiliyoruz artık.

Storage ekranın da Veeam Backup & Replication 10 ile birlikte Keep certain full backups longer for archival purposes seçeneği gelmişti. Keep certain full backups longer for archival purposes seçeneği ile alınan Full Backups ( Tam Yedek ) Weeks ( Haftalık ), Mounths ( Aylık ) ve Years ( Yıllık ) olarak Restore Point ( Geri Yükleme Noktası ) daha uzun tutabilirsiniz.

Configure diyerek yapılandırma seçeneklerini kontrol ediyoruz.

Configure GFS ekranın da

  • Keep weekly full backups for : Weekly ( Haftalık ) olarak Restore Point ( Geri Yükleme Noktası ) tutmak istiyorsanız, Weekly ( Haftalık ) olarak Full Backup ( Tam Yedek ) korumak için bu seçeneği seçebilirsiniz. Restore Point ( Geri Yükleme Noktası ) değiştirilmesini ve silinmesini önlemek istediğiniz Week ( Hafta ) sayısını yapılandırabilirsiniz. Eğer birden fazla Full Backups ( Tam Yedek ) varsa, Restore Point ( Geri Yükleme Noktası ) için bir gün seçebilirsiniz.
  • Keep monthly full backups for : Mounthly ( Aylık ) olarak  Restore Point ( Geri Yükleme Noktası ) tutmak istiyorsanız, Mounthly ( Aylık ) olarak Full Backup ( Tam Yedek ) korumak için bu seçeneği seçebilirsiniz. Restore Point ( Geri Yükleme Noktası ) değiştirilmesini ve silinmesini önlemek istediğiniz Mount ( Ay ) seçerek yapılandırma yapılandırabilirsiniz.
  • Keep yearly full backups for : Yearly ( Yıllık ) olarak  Restore Point ( Geri Yükleme Noktası ) tutmak istiyorsanız, Yearly ( Yıllık ) olarak Full Backup ( Tam Yedek ) korumak için bu seçeneği seçebilirsiniz. Restore Point ( Geri Yükleme Noktası ) değiştirilmesini ve silinmesini önlemek istediğiniz Year ( Yıl ) seçerek yapılandırma yapılandırabilirsiniz.

Configure secondary destinations for this job seçeneği ile alınan Backup ( Yedek ) bir kopyasını Tape Backup üzerine ya da WAN Network yapısı üzerinden Remote Backup ( Uzak Yedekleme ) ya da Replicas ( Replikasyon ) yapılandırabilirsiniz.

Bu hatayı alabilirsiniz.

Storage ekranın da gelişmiş yapılandırma seçenekleri için Advanced menüsüne tıklıyoruz.

Advanced Settings ekranın da Backup sekmesin de Backup mode bölümü altında Reversed incremental (slower) ve Incremental backup (recommended) seçenekleri bulunmaktadır.

  • Reversed incremental : Veeam Backup & Replication üzerinde alinan ilk Virtual Machine ( Sanal Makina ) yedekleme işleminde Full Backup (.vbk ) olarak alınır. Daha sonraki Backup ( Yedek ) Incremental ( .vrb ) olarak alınır. Veeam Backup & Replication sadece en son Backup ( Yedek ) sonra değişen Data Blocklarını yedeklemektedir. Alinan her Reversed incremental Backup ( Yedek ) işleminde hem ( .vrb ) olarak incremental yedek alınır hem de ( .vbk ) olarak alınan Full Backup ( Tam Yedek ) dosyalarını güncellemektedir. Reversed incremental olarak alınan Backup yapılandırmasında periyodik olarak Full Backup almaya gerek yoktur..
  • Incremental : Alınan ilk Backup ( Yedek ) Full Backup ( Tam Yedek ) (.vbk) olarak alınır. Bundan sonraki Backup ( Yedek ) Incremental (.vib) alınır ve en son Full Backup ( Tam Yedek ) veya Incremental Backup ( Yedek ) sonra değişen kısımlar alınmaktadır. Incremental Backup seçerseniz periyodik olarak Full Backup ( Tam Yedek ) almanız gerekecektir.
  • Create synthetic full backup periodically : Düzenli olarak Full Backup ( Tam Yedek ) oluşturabilirsiniz. Days seçeneğinde Full Backup ( Tam Yedek ) alınacak günleri yapılandırabilirsiniz.
  • Active full backup seçeneği ile Mountly ( Aylık ) ve Weekly ( Haftalık ) olarak Full Backup ( Tam Yedek ) oluşturabilirsiniz

Advanced Settings ekranın da Backup sekmesin de Backup mode bölümü altında Incremental backup (recommended) seçeneği altında bulunan Create synthetic full backup periodically seçeneği hata almamak için seçili olmalıdır.

Advanced Settings ekranın da Backup sekmesin de Backup mode altında bulunan Incremental backup (recommended) seçeneği altında bulunan Create synthetic full backup periodically seçeneği seçeli iken Days seçeneği ile Full Backup ( Tam Yedek ) alınacak günleri yapılandırabilirsiniz.

Choose Days ekranın da Full Backup ( Tam Yedek ) alınacak günleri yapılandırabilirsiniz.

Advanced Settings ekranın da Backup sekmesin de Active full backup seçeneği ile Mountly ( Aylık ) ve Weekly ( Haftalık ) olarak Full Backup ( Tam Yedek ) yapılandırabilirsiniz.

Maintenance sekmesin de

Storage-level corruption quard seçeneği ile Backup ( Yedek ) alınan Storage ya da NAS cihazı üzerinde bulunan Backup dosyalarında herhangi bir bozulma olup olmadığını Mountly ( Aylık ) ve ya Weekly ( Haftalık ) olarak kontrol edebilirsiniz.

Full backup file maintenance seçeneği ile

Remove delered items data after : Bu seçenek ile silinen dosyalardan sonra Full Backup ( Tam Yedek ) dosyalarında Defragment ( Birleştirme ) ve Compact ( Sıkılaştırma ) işlemini yapılandırabilirsiniz.

Defragment and compact full backup file : Bu seçenek ile belirlediğiniz Mountly ( Aylık ) ve ya Weekly ( Haftalık ) olarak Full Backup ( Tam Yedek ) dosyalarında Defragment ( Birleştirme ) ve Compact ( Sıkılaştırma ) işlemini yapılandırabilirsiniz.

Storage sekmesin de

Data reduction seçeneği altında bulunan

Enable inline data deduplicaton : Satır içi verileri sıkıştırma yapabilirsiniz.

Exclude swap file blocks : Swap ( Takas ) dosya bloklarını hariç tutmak bu seçeneği seçebilirsiniz.

Exclude swap file blocks : Silinen dosya bloklarını hariç tutmak bu seçeneği seçebilirsiniz.

Compression Level : Alınan Backup ( Yedek ) sıkıştırma seviyesini yapılandırabilirsiniz.

Compression Level seçeneğini None, Dedupe-friendly, Optimal (recommended), High ve Extreme olarak yapılandırabilirsiniz.

  • None : Backup ( Yedek ) dosyalarını ve Virtual Machine ( Sanal Makine ) dosyalarını donanım Compression ( Sıkıştırma ) ve Deduplication ( Tekilleştirme ) destekleyen depolama donanımı kullanmayı planlıyorsanız Compression ( Sıkıştırma ) seviyesi belirlemek önerilmez.
  • Dedupe-friendly: Çok düşük CPU kullanımı için optimize edilmiş bir Compression ( Sıkıştırma ) seviyesidir. Backup ( Yedek ) Proxy üzerindeki yükü azaltmak istiyorsanız, bu sıkıştırma düzeyini seçebilirsiniz.
  • Optimal (recommended) : Önerilen Compression ( Sıkıştırma ) seviyesidir. Backup ( Yedek ) dosyasının boyutu ile Backup ( Yedek ) prosedürünün süresi arasında en iyi oranı sağlar.
  • High : Yüksek Compression ( Sıkıştırma ) seviyesidir, Yaklaşık olarak 10 kat daha yüksek CPU kullanmaktadır. Optimum seviyede ek 10 % sıkıştırma oranı sağlar.
  • Extreme : Aşırı Compression ( Sıkıştırma ), Backup ( Yedek ) dosyasının en küçük boyutunu sağlar, ancak yedekleme performansını azaltır. Exreme Compression ( Sıkıştırma ) seçeneğini kullanmak istiyorsanuz Multi Core CPUs ( 6 Cores Önerilir ) Backup Proxies çalıştırmanız önerilmektedir.

Storage Optimization : Veeam Backup & Replication, Virtual Machine ( Sanal Makine )’leri işlemek için farklı boyuttaki veri bloklarını kullanır. Veri bloğu boyutu, yedekleme hedefi olarak seçtiğiniz depolama türüne bağlıdır.

Encryption : Alınan Backup ( Yedek ) dosyaları için şifrelemensi için yapılandırabilirsiniz.

Compression Level seçeneğini None, Dedupe-friendly, Optimal (recommended), High ve Extreme olarak yapılandırabilirsiniz.

Storage Optimization : Veeam Backup & Replication, Virtual Machine ( Sanal Makine )’leri işlemek için farklı boyuttaki veri bloklarını kullanır. Veri bloğu boyutu, yedekleme hedefi olarak seçtiğiniz depolama türüne bağlıdır.

Notifications sekmesin de ilgili yapılandırmış olduğunuz Backup ( Yedek ) için Backup tamamlanması ya da herhangi bir hata alması durumunda e-mail olarak uyarıda bulunmasını yapılandırabilirsiniz. Ancak bunun için Veeam Backup & Replication 11 konsolu üzerinde General Options menüsünde bulunan E-mail Settings ayarlarını yapılandırmanız gerekmektedir.

vSphere sekmesin de

Enable VMware tools quiescense : Veeam Backup & Replication genellikle Virtual Machine ( Sanal Makine ) üzerinde Backup ( Yedek ) işlemi için Microsoft VSS özelliğinden yararlanarak Veeam Backup & Replication uygulamaya duyarlı bir şekilde Backup ( Yedek ) alması önerilir. Microsoft VSS özelliğinden yararlanarak Application-aware Processing ( Uygulamaya Duyarlı ) herhangi bir nedenle kullanılamazsa, Enable VMware tools quiescense seçeneği seçerek Veeam Backup & Replication, Backup ( Yedek ) yöntemini aşağıdaki şekilde seçecektir :

  • Veeam Backup & Replication ilk olarak Virtual Machine ( Sanal Makine )’leri Backup ( Yedek ) ve ya Replication ( Çoğaltma ) için uygulamayla ilgili işlemleri kullanmaya çalışır. Veeam Backup & Replication, uygulama’nın çalıştığı işlemlerde tüm Virtual Machine ( Sanal Makine )’leri için sorgulamayı başarırsa, VMware Tools quiescence’ı kullanmaz.
  • Bazı Virtual Machine ( Sanal Makine )’ler uygulama işlemlerini sorgulanamıyorsa ve ya uygulamayla ilgili işlemler Virtual Machine ( Sanal Makine )’ler için devre dışı bırakılamıyorsa (Disable application processing ), Veeam Backup & Replication bu Virtual Machine ( Sanal Makine )’leri Backup ( Yedek ) ve ya Replication ( Çoğaltma ) için hazırlamak için VMware Tools quiescence kullanır.
  • Enable CBT for all protected VMs automatically : Tüm Virtual Machine ( Sanal Makine )’ler için Changed Block Tracking ( CBT )’yi otomatik olarak etkinleştir.
  • Reset CBT on each Active Full backup automatically : Her Full Backup ( Tam Yedek ) işleminde sonra Changed Block Tracking ( CBT )’yi işlemini sıfırlar.

Integration sekmesin de

Primary storage integration : Backup ( Yedek ) oluşturmak için Storage üzerinde Snapshot ( Anlık Görüntü ) almak için kullanmak isteyip istemediğinizi yapılandırabilirsiniz.Storage üzerinde Snapshot ( Anlık Görüntü ) Backup ( Yedek ), Virtual Machine ( Sanal Makine ) veri işleme için Storage üzerindeki depolama Snapshot ( Anlık Görüntü )dan yararlanmanızı sağlar.Teknoloji, RPO’ları geliştirir ve Backup ( Yedek ) faaliyetlerinin Veeam Backup & Replication üzerinde etkisini artıtır.

  • Limit processed VM count per storage snapshot to : Storage üzerinde Snapshot ( Anlık Görüntü ) oluşturulacak Virtual Machine ( Sanal Makine ) sayısını belirtebilirsiniz. Veeam Backup & Replication, Virtual Machine ( Sanal Makine )’leri çeşitli gruplara böler ve her Virtual Machine ( Sanal Makine ) grubu için Storage üzerinde Snapshot ( Anlık Görüntü ) oluşturur. Sonuç olarak, performans artacaktır.
  • Failover to standard backup : Veeam Backup & Replication Storage üzerinde Snapshot ( Anlık Görüntü ) oluşturamazsa, Virtual Hardisk ( Sanal Disk )’leri Storage üzerinde bulunan Virtual Machine ( Sanal Makine ) Snapshot ( Anlık Görüntü ) almadan Backup ( Yedek ) işlemi gerçekleştirilir.

Scripts sekmesin de Backup ( Yedek ) öncesinde ve sonrasında Scripts çalıştırabillirsiniz. Örneğin Virtual machine ( Sanal Makine ) içinde Microsoft SQL Server kurulu ise servis kontrolü için Scripts çalıştırabilirsiniz.

Advanced Settings ekranın da gerekli yapılandırmaları tamamladıktan sonra OK diyoruz.

Storage ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Guest Processing ekranın da iki seçenek yer almaktadır.

  • Enable application-aware image processing : Microsoft Active Directory, Microsoft Exchange, Microsoft SharePoint, Microsoft SQL Server ve ya Oracle gibi uygulamaları üzerinde çalıştıran Virtual Machine ( Sanal Makine )’lerin bu uygulamaların veri kaybı olmadan doğru şekilde kurtarılmasını garanti etmektedir.
  • Enable guest file system indexing : Virtual Machine ( Sanal Makine ) içerisindeki dosyaların indekslenmesini istiyorsanız bu seçeneği seçebilirsiniz. Bu indeksleme sonrasında index dosyalarını Veeam Backup Enterprise konsolu üzerinde hızlı ve doğru arama gerçekleştirmenizi sağlamaktadır.

Guest Processing ekranın da Enable application-aware image processing seçeneğini işaretliyoruz

Guest OS credentials bölümünde Virtual Machine ( Sanal Makine ) ulaşmasi için bir Credentials ( Kimlik Bilgisi ) eklemek için Add tıkladığınız Standard account ( Standart Hesap ),  Linux account credentials ( Linux Standart Hesap ) ve ya Linux private key ( Linux Özel Key ) seçenekleri gelmektedir.

Guest OS credentials bölümün de Virtual Machine ( Sanal Makine ) ulaşması için Veeam Backup & Replication 11 kurulumun da daha önce yapılandırdığımız yetkili Credentials ( Kimlik Bilgisi ) listeden seçebilirsiniz.

Guest OS credentials bölümün de Virtual Machine ( Sanal Makine ) ulaşması için Veeam Backup & Replication 11 kurulumun da daha önce yapılandırdığımız yetkili Credentials ( Kimlik Bilgisi ) listeden seçiyoruz.

Guest Processing ekranın da gerekli yapılandırmayi tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Schedule ekranın da Backup ( Yedek ) alma sürelerini yapılandırdığımız ekrandır.

  • Daily at this time : Günlük olarak belirlenen saatte ve haftanın belirlediğiniz günlerinde çalışmasını yapılandırabilirsiniz
  • Montly at this time : Aylık olarak belirlenen saatte ve belirlenen ay içinde belirlediğiniz günlerinde çalışmasını yapılandırabilirsiniz.
  • Periodically every : Hours ( Saat ), Minutes ( Dakika ) ve Continunosly ( Sürekli ) olarak belirlenen aralıklarla çalışmasını yapılandırabilirsiniz. Örneğin sabah 9.00 ile akşam 18.00 arasında her 2 saatte bir çalıştır.
  • After this Job : Daha önce yapılandırmış olduğunuz bir Backup Job bittikten sonra otomatik olarak çalışmasını yapılandırabilirsiniz
  • Automatic Retry : Herhangi bir sebepten dolayı hata verirse kaç defa yeniden çalışacağını yapılandırabilirsiniz
  • Backup Window : Eğer görev belirlenen saatlerde tamamlanmamış ise iptal edebilirsiniz.

Schedule ekranın da Daily at this time olarak yapılandırmayı tamamladıktan sonra Apply diyerek Backup Job yapılandırmasını başlatıyoruz.

Summary ekranın da yapmış olduğumuz yapılandırmanın özet bilgisi yer almaktadır.

  • Name : Backup alınacak W19FILE isimli Virtual Machine (Sanal Makine ) ismini görüyoruz.
  • Target Patch :  /mnt/veeamrepo/backups olarak yapılandırmış olduğumuz Hardened Repository yapısını görüyoruz. Backup alınacak W19FILE isimli Virtual Machine (Sanal Makine ) hangi dizine alınacağını görüyoruz.
  • Type : Backup alınacak W19FILE isimli Virtual Machine (Sanal Makine ) VMware ESXi ( Standalone ) sunucunuz üzerinde Backup alınacağını görüyoruz.
  • Source items : Backup alınacak W19FILE isimli Virtual Machine (Sanal Makine ) ortamınızdaki hangi VMware ESXi ( Standalone ) sunucunuz üzerinden Backup alınacağını görüyoruz.
  • Command line to start the job on backup server : Backup Job Veeam Backup & Replication 11 üzerinde hangi dizin üzerinde çalışacağını görüyoruz.
  • Run the job when I click Finish seçeneğini işaretlerseniz. Backup Job yapılandırma işlemi tamamlandıktan sonra otomatik olarak başlayacaktır.

Summary ekranın da Run the job when I click Finish seçeneğini işaretliyoruz ve Backup Job yapılandırma işlemi tamamlandıktan sonra otomatik olarak başlamasını sağlıyoruz.

Summary ekranın da Finish diyerek yapılandırmayı tamamlıyoruz.

Veeam Backup & Replication 11 konsolunu tekrar geri döndüğümüz de yapılandırmış olduğumuz W19FILE isimli Virtual Machine (Sanal Makine ) için yapılandırmış olduğumuz Backup Job’ın Jobs bölümü altında Just now olarak görüyoruz.

Last 24 Hours bölümü altında Running bölümün de yapılandırmış olduğumuz W19FILE isimli Virtual Machine (Sanal Makine ) için yapılandırmış olduğumuz Backup Job’ın Jobs bölümü altında Running (1) olarak görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 11 konsolun da VMware ESXi ( Standalone ) yapımız üzerinde bulunan W19FILE isimli Virtual Machine (Sanal Makine ) için yapılandırmış olduğumuz Backup Job’ı Success ( Başarılı ) olarak tamamlandığını görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 11 konsolun da bulunan Home bölümü altında Backups menüsü altında bulunan Disk menüsün de W19FILE_Immutability isimli Backup Job görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 11 konsolun da bulunan Home bölümü altında Backups menüsü altında bulunan Disk menüsün de W19FILE_Immutability isimli Backup Job altında W19FILE isimli Virtual Machine (Sanal Makine ) aldığımız Backup ( Yedek ) görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 11 konsolun da bulunan Home bölümü altında Backups menüsü altında bulunan Disk menüsün de W19FILE_Immutability isimli Backup Job altında W19FILE isimli Virtual Machine (Sanal Makine ) aldığımız Backup ( Yedek ) üzerinde sağ tuş Delete from disk ya da Actions menüsünde Delete from disk diyerek W19FILE isimli Virtual Machine (Sanal Makine ) aldığımız Backup ( Yedek ) dosyasını siliyoruz.

Yes diyerek W19FILE isimli Virtual Machine (Sanal Makine ) aldığımız Backup ( Yedek ) dosyasını siliyoruz.

Removing backup ekranın da W19FILE isimli Virtual Machine (Sanal Makine ) aldığımız Backup ( Yedek ) dosyasını silinmeye çalışıldığını görüyoruz.

Removing backup ekranın da W19FILE isimli Virtual Machine (Sanal Makine ) aldığımız Backup ( Yedek ) dosyasını silinmeye çalışıldığında beklendiği gibi, belirli iş için etkinleştirdiğimiz Immutability özelliği nedeniyle W19FILE isimli Virtual Machine (Sanal Makine ) aldığımız Backup ( Yedek ) dosyası silinemez.

Veeam Backup & Replication 11 konsolun da bulunan Home bölümü altında Backups menüsü altında bulunan Disk menüsün de W19FILE_Immutability isimli Backup Job altında W19FILE isimli Virtual Machine (Sanal Makine ) aldığımız Backup ( Yedek ) görüyoruz.

Bu yazımızda Veeam Backup & Replication 11 üzerinde Backup Job yapılandırmasını tamamladık. Sonraki yazımızda Hardened Repository MFA yapılandırmasını anlatıyor olacağız.

 

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…

 

 

Bir yanıt yazın

Back To Top