Windows Server 2012 Hyper-V VHD Disklerin VHDX Convert

Merhaba

Windows Server 2012 Hyper-V 3.0 ile birlikte hayatimiza giren .VHDX sanal disk kavrami Windows Server 2008 R2 Hyper-V 2.0 üzerinde kullanmış olduğumuz .VHD sanal disklerimiz yerine artik Windows Server 2012 Hyper-V 3.0 ile birlikte artik .VHDX sanal disklerimizi kullanabiliyoruz. Yani artik .VHD dosyaları için 64 TB disk alanları oluşturulabiliyoruz. Build konferansı esnasında açıklanan bu özellikle rakam 16 TB idi Beta sürümü ile 29 şubatta 64 TB seviyesine yükseldi.

Peki Windows Server 2012 Hyper-V 3.0 ile birlikte hayatimiza giren .VHDX neler geldi.

  • Tek disk dosyasının boyutu 64 TB olabilecek. ( Windows Server 2008 R2 VHD maksimum boyut 2 TB idi )
  • Elektrik kesintilerine karşı koruma özelliği,
  • Performans ile ilgili yetenekler geliştirildi.

Şimdi .VHD olan bir sanal diski nasil .VHDX dönüştürüyoruz onu görelim.

.VHD formatinda sanal diski olan sunucum üzerinde sağ tuş Settings diyoruz.

1

Karşımıza gelen Settings ekraninda Hard Drive sekmesinde WS12RDHS isimli sanal sunucumun sanal diskinin .VHD olarak görüyoruz. .VHD olan sanal diskimizi .VHDX formatina dönüştürmek için Edit tikliyoruz.

2

Edith Virtual Hard Disk Wizard ekrani geliyor karşımıza Choose Action bölümünde bu üç seçeneğimiz var.

  • Compact ( Sıkıştırmak )
  • Convert ( Dönüştürmek )
  • Expand ( Genişletmek )

3

Biz .VHD olan sanal diskimizi .VHDX formatina dönüştüreceğimiz için Convert ( Dönüştürmek ) seçeneğini seçiyoruz ve NEXT diyerek devam ediyoruz.

4

Convert Disk Format ekraninda Windows Server 2012 Hyper-V 3.0 ile Convert özelliğini Disk Formatını Convert ( Dönüştürmek ) olarakta kullanıyoruz. Aslinda Windows Server 2008 R2 Hyper-V 2.0 üzerinde Convert ( Dönüştürmek ) işlemi yaptığımızda disklerimiz üzerinde Dynamic VHD ( Dynamically Expanding ) disklerimizi genellikle Fixed VHD ( Fixed Size ) olarak Convert ( Dönüştürmek ) olarak kullanıyorduk. Windows Server 2012 Hyper-V 3.0 ile birlikte artik .VHD olan sanal diskimizi .VHDX formatina dönüştürmek içinde kullanıyoruz.

Windows Server 2012 Hyper-V ile birlikte Convert ( Dönüştürmek ) özelliğini .VHD formatındaki sanal disklerimizi .VHDX formatindaki sanal disklerimize dönüştürebiliriz. ya da .VHDX formatındaki sanal disklerimizi .VHD formatında sanal disklerimize dönüştürebiliriz.

5

Biz .VHD formatındaki sanal diskimizi .VHDX formatina dönüştüreceğimiz için VHDX seçiyoruz ve NEXT diyoruz.

6

Convert Disk Type ekraninda sanal diskimizin yapısını belirliyoruz. Mevcut diskimin yapısı  Dynamic VHD ( Dynamically Expanding ) olarak yapılandırılmış dilersek diskimizin yapısını  Fixed VHD ( Fixed Size ) olarak dönüştürülebiliriz.

Dynamic VHD ( Dynamically Expanding ) :

Oluşturmuş olduğumuz diskimiz dinamik bir yapıya sahiptir. Dynamic yapısındaki bir disk içerisine veri yazildikça artmaktadir. Örneğin Dynamic olarak 40 GB disk oluşturduk. Oluşturmuş olduğumuz VHD dosyasının boyutunu kontrol ettiğinizde 40 GB çok ama çok altinda bir boyutta olduğunu görürsünüz. Oluşturmuş olduğunuz bu Dynamic disk içerisine işletim sistemi kurulumunu ve içersine veri aktarimi gerçekleştirdikçe,diskin boyutu 40 GB sınırına kadar yavaş yavaş artığını görürüz. Dynamically disk yapısını kullanmamizin en büyük avantajı mevcut yapımız içersindeki disk kapasitesini rezerve etmeden, dinamik olarak kullabilmektir. Ancak disk kapasitesi bakimindan fayda sağlarken,performans açısından Fixed disk’lere göre daha düşük bir performans göstermektedir.

Fixed VHD ( Fixed Size ) :

Oluşturmuş olduğumuz diskimiz mevcut yapımız içersindeki disk alanı önceden rezerve etmektedir. Örneğin Fixed olarak 40 GB disk oluşturduk. Oluşturmuş olduğumuz VHD dosyasının boyutunu kontrol ettiğinizde 40 GB olarak görebiliriz.Fixed disk yapısını kullanmamizin en büyük avantajı Dynamically disk yapısını oranla daha iyi performans sağlamasidir. Ancak performans sağlarken mevcut disk yapımızda 40 GB alani kullanmıyor ile olsa rezerve etmiş oluruz. Ancak Fixed disklerimiz SQL Server,Exchange Server ve File Server gibi sunucularimizda kullanmamiz önemlidir.

Ben diskimin yapısını Dynamic VHD ( Dynamically Expanding ) olarak birakiyorum ve NEXT diyerek devam ediyorum.

7

Configure Disk ekraninda .VHD olan sanal diskimizi .VHDX formatina dönüştüreceğimiz sanal diskimizin hangi dizin altina dönüştürüleceğini belirtmemiz gerekiyor.

NOT : Eğer bu sanal sunucum üzerinde daha önceden Snapshot ( Anlik Görüntü ) almiş isek bu sanal disk üzerinde asla Convert ( Dönüştürmek ) işlemi yapılamamalidir.

8

Ben Browse diyerek sanal sunucularimin bulunduğu dizini seçiyorum.

9

Summary ekraninda Virtual Hard Disk bölümünde WS12RDHS.vhd formatindaki sanal diskimin VHD ve dynamically expanding yapıda olduğunu görüyoruz.Action bölümünde gerçekleştireceğimiz Convert işlemini görüyoruz.Configuration bölümünde işlem sonucunda hangi dizin altina diskimizin dönüştürüleceğini ve VHD ve dynamically expanding yapıda olacağını görüyoruz.Finish diyerek işleme başliyoruz.

10

Settings ekranida geldiğimizde sanal sunucumuz üzerinde halen WS12RDHS.vhd sanal diskimizin takili olduğunu görüyoruz. Browse diyoruz.

11

WS12RDHS.vhdx isimli diskimizi seçiyoruz.

12

Settings ekranida tekrar geldiğimizde sanal sunucumuz üzerinde artik WS12RDHS.vhdx sanal diskimizin takili olduğunu görüyoruz.

13

 

Başka bir yazimizda görüşmek dileğiyle…

 

Bir yanıt yazın

Back To Top