Site icon Baki CUBUK

Veeam Backup & Replication 12 Google Cloud Storage Repository Yapılandırması

Merhaba

Veeam Backup & Replication hem şirket içindeki hem de buluttaki tüm iş yükleriniz için tek bir yedekleme, kurtarma ve veri güvenliği çözümüdür. Veeam Platform’un temelini oluşturan Veeam Backup & Replication basit, esnek, güvenilir ve güçlü veri koruma sunar. Anında kurtarmayla kesinti sürelerini ortadan kaldırın, yerel sabitlik ve test edilen yedeklemeler sayesinde siber tehditler karşısında güvende olun ve bunların tümünü yazılım tanımlı, donanımdan bağımsız tek bir çözümle elde edin.

Önemli Yetenekler

Veri yedekleme: Tüm verileriniz için hızlı, güvenli yedekleme

Veri kurtarma: TÜM senaryolar için çok hızlı ve kanıtlanmış kurtarma

Buluta hazır: Buluta geçişi hızlandırırken maliyetleri azaltın

Veri güvenliği: Fidye yazılımlara ve siber tehditlere karşı koruma sağlayın

Kurulum ve yapılandırmaya geçmeden önce ortamımızla ilgili kısa bir bilgi aktarmak istiyorum.

Birinci sunucumuz Windows Server 2022 Datacenter işletim sistemine sahip W22DC isimli ve IP Address ( IP Adresi ) 192.168.1.200 olarak yapılandırılmıştır ve üzerinde Active Directory Domain Services yapılandırılarak bakicubuk.local isminde bir Active Directory Domain yapısı kurulmuştur.

İkinci sunucumuz Windows Server 2022 Datacenter işletim sistemine sahip W22VEEAM isimli ve IP Address ( IP Adresi ) 192.168.1.210/24 olarak yapılandırılmış ve Active Directory Domain yapısına dahil edilmiştir. Bu sunucumuz üzerine Veeam Backup & Replication 12 kurulumu yapmıştık.

Daha önceki yazımızda

Veeam Backup & Replication 12 Google Cloud Storage Yapılandırması

 

Google Cloud Storage üzerinde Bucket yapılandırmasını tamamlamıştık.

Bu Veeam Backup & Replication 12 üzerinde Google Cloud Storag yapısını Backup Repository olarak ekleme ve yapılandırmasını anlatıyor olacağız.

 

Veeam Backup & Replication 12 konsolunu Connect diyerek açıyoruz.

Veeam Backup & Replication 12 konsulu geliyor karşımıza.

Veeam Backup & Replication 12 konsolu üzerinde Backup Infrastructure menüsü altında Backup Repositories menüsü altında default olarak gelen Default Backup Repository görebilirsiniz. Veeam Backup & Replication 12 kurulumundan sonra Veeam Backup & Replication 12 sunucumuz üzerinde Default Backup Repository adında ve C:\Backup dizini altında bir yapılandırma oluşturmaktadır. Eğer Veeam Backup & Replication 12 kurulumunu yeni yapmışsanız ve herhangi bir Backup Repository yapılandırmazsanız. Veeam Backup & Replication 12 üzerinde Backup Job oluştururken sadece Default Backup Repository görüntülenecektir.

BAKICUBUK_BackupRepository isimli Backup Repository yapılandırmasını daha önceki Veeam Backup & Replication 12 Backup Repository Yapılandırması yazımızda anlatmıştık.

BAKICUBUK_ObjectStorageRepository isimli Microsoft Azure Blob Storage yapılandırmasını daha önceki Veeam Backup & Replication 12 Microsoft Azure Blob Storage Yapılandırması ve Veeam Backup & Replication 12 Azure Blob Storage Repository Yapılandırması yazılarımızda anlatmıştık.

BAKICUBUK_WasabiObjectStorageRepository isimli Wasabi Cloud Storage yapılandırmasını daha önceki Veeam Backup & Replication 12 Wasabi Cloud Storage Yapılandırması ve Veeam Backup & Replication 12 Wasabi Cloud Storage Repository Yapılandırması yazılarımızda anlatmıştık.

Veeam Backup & Replication 12 konsolun da bulunan Backup Repositories menüsü üzerinde sağ tuş Add backup repository ya da Manage Repository menüsün de bulunan Add Repository seçeneğine tıklayarak Veeam Backup & Replication 12 üzerinde Backup Repository yapılandırma işlemini başlatabilirsiniz.

Add Backup Repository ekranın da ise yapılandırabileceğiniz Backup Repository için dört farklı yapılandırma seçeneği bulunmaktadır.

Direct attach storage : Direkt olarak Microsoft Windows ve Linux sunucuları üzerindeki oluşturmuş olduğunuz depolama alanlarını ve ya Veeam Backup & Replication 12 üzerine doğrudan bağlamış olduğunuz depolama alanlarını Backup Repository olarak yapılandırabilirsiniz. Genel yedekleme yöntemi olarak bu seçenek yoğun olarak kullanılmaktadır. Örneğin NAS ( Network Attached Storage ) cihazlarını ya da Storage üzerinde yapılandırdığınız depolama alanlarını ISCSI ile Veeam Backup & Replication 12 sunucusu üzerine bağlantı sağladıktan sonra bu seçenek ile Backup Repository olarak yapılandırabilirsiniz.

Hardened repository seçeneği Veeam Backup & Replication 12 ile birlikte geldiğini görüyoruz. Linux Sunucusu üzerinde yapılandırmış olduğumuz depolama alanlanını Hardened repository seçeneği ile yapılandırarak silinmemesini sağlayabiliriz.

Network attached storage : Ortamınız da bulunan File Server, NAS ( Network Attached Storage ) cihazlarını ya da Storage üzerinde yapılandırdığınız depolama alanlarını Share ( Paylaşım ) olarak yapılandırdıktan sonra Veeam Backup & Replication 12 sunucunuz üzerine Backup Repository olarak yapılandırabilirsiniz. SMB (CIFS ) protokolünü kullanmaktadır.

Veeam Backup & Replication 10 ile birlikte NFS Share seçeneğini de gelmişti.

Deduplicating storage appliance : Dell EMC Data Domain, ExaGrid, Fijutsi CS800, HPE StoreOnce, Infinidat InfiniGuard ve Quantum DXi gibi donanım ürünlerini Backup Repository yapılandırması için bu seçenek ile devam edebilirsiniz.

Object Storage ekranın da

Object Storage seçeneği altına Wasabi Cloud Storage seçeneğinin Veeam Backup & Replication 12 ile birlikte geldiğini görüyoruz.

Add Backup Repository ekranın da Object Storage seçeneğini seçiyoruz.

Object Storage seçeneği altında bulunan Google Cloud Storage seçeneğini seçiyoruz.

Object Storage seçeneği altına Wasabi Cloud Storage seçeneğinin Veeam Backup & Replication 12 ile birlikte geldiğini görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 11 Microsoft Azure Blob Storage yazısında Object Storage seçeneği altında Microsoft Azure Blob Storage olarak görüyorduk.

Name ekranın da Google Cloud Storage yapısını Object Storage Repository olarak yapılandırmak için bir Name ( İsim ) yapılandırmamız gerekiyor.

Limit concurrent task to seçeneğinde eş zamanlı olarak kaç adet Backup Job çalışacağını yapılandırabilirsiniz.

Name ekranın da yapılandıracağımız Google Cloud Storage için bir Name ( İsim ) yapılandırıyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Account ekranın da Credentials bölümün de Add diyoruz.

Credentials ekranın da

Credentials ekranın da Google Cloud Storage üzerinde oluşturmuş olduğumuz Access key ve Secret key bilgilerini kopyalarak buraya yapıştırıyoruz.

Access key ve Secret key bölümlerin de gerekli bilgileri yapılandırdıktan sonra OK diyoruz.

Account ekranın da Credentials seçeneği altına gerekli yapılandırmanın geldiğini görüyoruz.

Account ekranın da Connection mode seçeneğinde Choose tıklıyoruz.

Connection Type ekranın da

Connection Type ekranın da gerekli yapılandırma tamamladıktan sonra OK diyoruz.

Account ekranın da Credentials seçeneğini yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Account ekranın da Google Cloud Storage için gerekli yapılandırmanın kontrol edildiğini görüyoruz.

Bucket ekranın da

Bucket ekranın da Data center seçeneğinde Google Cloud Storage üzerinde yapılandırmış olduğumuz Bucket yapısının hangi Datacenter üzerinde olduğunu seçmemiz gerekiyor.

Bucket ekranın da Data center seçeneğinde Google Cloud Storage üzerinde yapılandırmış olduğumuz Bucket yapısını europe-west2 (London) olarak yapılandırdığımız için europe-west2 (London) olarak yapılandırıyoruz.

Bucket ekranın da Bucket seçeneğinde Google Cloud Storage üzerinde yapılandırmış olduğumuz Bucket yapılandırmasını seçmek için Browse diyoruz.

Select Bucket ekranın da London Datacenter’ı altında Google Cloud Storage üzerinde yapılandırmış olduğumuz bakicubukbucket isimli Bucket yapılandırmasını görüyoruz.

Select Bucket ekranın da London Datacenter’ı altında Google Cloud Storage üzerinde yapılandırmış olduğumuz bakicubukbucket isimli Bucket yapılandırmasını seçiyoruz ve OK diyoruz.

Bucket ekranın da Bucket seçeneğinde Google Cloud Storage üzerinde yapılandırmış olduğumuz bakicubukbucket isimli Bucket yapılandırmasının geldiğini görüyoruz.

Bucket ekranın da Folder seçeneğinde Google Cloud Storage üzerinde yapılandırmış olduğumuz bakicubukbucket isimli Bucket yapılandırması içinde bulunan bir Folder ( Klasör ) varsa seçebilirsiniz. Eğer bir Folder ( Klasör ) yoksa oluşturmak için New Folder ( Yeni Klasör ) seçeneğine tıklayarak oluşturabilirsiniz.

Select Folder ekranın da Folders altında Google Cloud Storage üzerinde yapılandırmış olduğumuz bakicubukbucket isimli Bucket yapılandırması altında bir Folder ( Klasör ) varsa seçebilirsiniz. Eğer bir Folder ( Klasör ) yoksa oluşturmak için New Folder ( Yeni Klasör ) seçeneğine tıklayarak oluşturabilirsiniz.

Select Folder ekranın da Folders altında Google Cloud Storage üzerinde yapılandırmış olduğumuz bakicubukbucket isimli Bucket yapılandırması altında bir Folder ( Klasör ) oluşturmak için New Folder ( Yeni Klasör ) seçeneğine tıklayarak oluşturuyoruz.

Select Folder ekranın da Folders altında Google Cloud Storage üzerinde yapılandırmış olduğumuz bakicubukbucket isimli Bucket yapılandırması altında bakicubukveaam isimli bir Folder ( Klasör ) oluşturuyoruz.

Select Folder ekranın da Folders altında Google Cloud Storage üzerinde yapılandırmış olduğumuz bakicubukbucket isimli Bucket yapılandırması altında bakicubukveaam isimli bir Folder ( Klasör ) oluşturuldu.

Select Folder ekranın da Folders altında bakicubukbucket isimli Bucket yapılandırması altında oluşturduğumuz bakicubukveeam isimli Folder ( Klasör ) seçiyoruz ve OK diyoruz.

Bucket ekranın da Folder bölümüne yeni oluşturduğumuz bakicubukveeam isimli Folder ( Klasör ) geldiğini görüyoruz.

Bucket ekranın da Limit object storage consumption to seçeneği ile Google Cloud Storage üzerinde TB (Terabyte) ve PB (Petabyte) olarak bir limitini yapılandırabilirsiniz.

Bucket ekranın da Use nearline storage class (may result in higher costs ) seçeneği ile bakicubukbucket isimli Bucket yapılandırması üzerinde bulunan Backup dosyalarının verilerinize seyrek olarak erişmeyi planlıyorsanız yapılandırabilirsiniz.

Bucket ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Mount Server ekranın da Mount Server bölümün de yapılandıracağımız Backup Repository hangi sunucu üzerinden bağlanacağını seçiyoruz. Eğer ortamınız da Mount Server sunucumuzu başka bir sunucu üzerinde yapılandırmışsanız Add New diyerek onu ekleyeyerek yapılandırabilirsiniz.

Veeam Backup & Replication 10 ile birlikte Instant recovery write cache folder bölümünün geldiğini görüyoruz. Veeam Backup & Replication 9.5 versiyonun da bulunan Folder bölümünün artık olmadığını görüyoruz.

Instant recovery write cache folder bölümün de maksimum boş alan miktarına sahip bir birimdeki IRCache klasörüdür. IRCache klasörü, kurtarma doğrulaması veya geri yükleme işlemleri sırasında yedeklemelerden başlatılan suncuların yazma önbelleğini depolanır. Yazma önbelleğini depolamak için en az 10 GB boş disk alanınız olduğundan emin olmanız gerekmektedir.

Enable vPower NFS service on the mount server (recommended) seçeneğinde ise Veeam firmasına patentli bir teknolojisi olan vPower NFS özelliğini aktif edebiliyoruz.

vPower NFS : Veeam Backup & Replication 12 ile tekilleştirilmiş ve sıkıştırılmış olan Backup ( Yedek ) dosyalarının VMDK dosyası olarak ESXi host’una eklenmesini sağlar. Bu sayede ESXi host Backup ( Yedek ) alınmış olan Virtual Machine ( Sanal Makine ) dosyalarına erişim sağlayabilir.

Enable vPower NFS service on the mount server (recommended) bölümün de bulunan Ports seçeneğine tıklıyoruz.

vPower NFS Port Settings ekranın da Mount port ve vPower NFS port servis portlarını değiştirebilirsiniz. Biz default olarak gelen portlarda herhangi bir değişiklik yapmıyoruz ve OK diyoruz.

Mount Server ekranın da Configure tıklıyoruz.

Appliance Settings ekranın da ortamımızdaki Veeam Backup & Replication 12 sunucunuz yedekleme dönüşümü ve sağlık kontrolü işlemleri için kullanılamaktadır.

Appliance Settings ekranın da Add diyerek Google Cloud bilgilerini yapılandırarak kontrol etmesini sağlayabilirsiniz.  Biz herhangi bir yapılandırma yapmayacağımız için Cancel diyerek devam ediyoruz.

Mount Server ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Review ekranın da Veeam Backup & Replication 12 üzerinde Google Cloud Storage yapısını Backup Repository yapılandırmak için kurulacak olan Veeam Backup & Replication 12 yazılımlarını görüyoruz.

Review ekranın da Search the repository for existing backups and import them automatically seçeneği işaretlerseniz yapılandıracağınız Backup Repository içinde eğer daha önceden alınan Backup ( Yedek ) dosyalarını Import guest file system index data to the catoalog seçeneğini seçerek Import edecektir. Ancak Veeam Backup & Replication 12 kurulumu sonrasından yeni bir Backup Repository yapılandırdığımız için bu seçeneği işaretlemenize gerek yoktur.

Review ekranın da Apply diyerek Veeam Backup & Replication 12 üzerinde Google Cloud Storage yapısını Backup Repository yapılandırmasını başlatıyoruz.

Apply ekranın da Veeam Backup & Replication 12 üzerinde Google Cloud Storage yapısını Backup Repository olarak yapılandırma işleminin başladığını görüyoruz.

Apply ekranın da Veeam Backup & Replication 12 üzerinde Google Cloud Storage yapısını Backup Repository olarak yapılandırma işlemlerinin başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz.

Apply ekranın da Veeam Backup & Replication 12 üzerinde Google Cloud Storage yapısını Backup Repository olarak yapılandırma işlemi tamamlandıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Summary ekranın da Veeam Backup & Replication 12 üzerinde Google Cloud Storage yapısını Backup Repository olarak yapılandırma ile ilgili bilgileri görüyoruz.

Summary ekranın da gerekli yapılandırma bilgisini kontrol ettikten sonra Finish diyerek yapılandırmayı sonlandırıyoruz.

Veeam Backup & Replication 12 konsolu üzerinde Backup Infrastructure menüsü altında Backup Repositories menüsü altına yapılandırmış olduğumuz BAKICUBUK_GoogleObjectStorageRepository isimli Google Cloud Storage yapısının geldiğini görüyoruz.

Google Cloud konsolun da Cloud Storage menüsü altında Buckets menüsü altında bakicubukbucket isimli Bucket yapısı altında Veeam Backup & Replication 12 oluşturduğu dosyaları görüyoruz.

 

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…

 

Exit mobile version