Veeam Backup & Replication v9.5 Replication Failover

Merhaba

Veeam firmasının hem Vmware hem de Microsoft Hyper-V sanallaştırma platformları için geliştirilmiş olduğu backuplama yazılımının yeni versiyonu ve yeni özelliklerinin bulunduğu Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 kullanıma sunuldu. Aslında 2019 ile birlikte Veeam Backup & Replication v9.5 Update 3‘ten sonra Veeam Backup & Replication v10 versiyonun gelmesi hepimiz merakla bekliyorduk ancak Veeam Forum’da yapılan açıklamada 2019 yılı içinde yayınlanacak olan Update serisi ile Veeam Backup & Replication kullanımına yeni özellikle sunulacağı bilgisi verildi.

2-in-1: backup and replication

Replikasyon artık bir lüks değil, yedekleme stratejinizin bir parçası. Veeam’in sağladığı 2-in-1: backup and replication™, size Virtual Machine ( Sanal Makine ) hemen kullanıma hazır durumda bulunan bir kopyasını sunar; böylece bir sanal makine arızalandığında beklemedeki sanal makineye derhal yük devretme yapabilirsiniz.

  • Herhangi bir sanallaştırılmış uygulama için geliştirilmiş kesintisiz çalışırlık
  • Kesintisiz Çalışırlık için iş yerinde veya felaket kurtarma için iş yeri dışında görüntü tabanlı replikasyon
  • Üretim ortamına etki etmeden, yedek dosyalarından replikasyon gerçekleştirme

Bulut tabanlı felaket kurtarma: hızlı ve güvenli

Artık her boyuttan işletme bulut tabanlı felaket kurtarmadan yerel olarak faydalanabilir. Veeam Cloud Connect sayesinde, Virtual Machine ( Sanal Makine ) replikalarınızı iş yeri dışına bir Veeam Cloud & Service Provider’a (VCSP) gönderebilir, böylece yerleşik Hizmet Olarak Felaket Kurtarma (DRaaS) aracılığıyla Kesintisiz Çalışırlık stratejinizi tamamlayabilirsiniz. Virtual Machine ( Sanal Makine ) replikalarınız için ikinci bir site oluşturup muhafaza etmenize gerek kalmaz.

  • Modern DRaaS sağlayıcılarına güvenli ve doğrudan bağlantı
  • Gerçek bulut tabanlı felaket kurtarma için ekonomik, görüntü tabanlı Virtual Machine ( Sanal Makine ) replikasyonu
  • VPN’e gerek olmadan

Yük Devretme ve yeniden çalışma

Replikasyon sizin emniyet ağınızdır. Üretimdeki bir Virtual Machine ( Sanal Makine ) bozulursa, derhal birVirtual Machine ( Sanal Makine ) replikasına yük devretmek suretiyle, sorunu çözerken kullanıcıların en az kesintiyle hizmetlere ve uygulamalara erişebilmesini sağlayabilirsiniz. Felaket Kurtarma planınızı geliştirebilmeniz ve veri kaybını önlemeniz için replikasyonu kolaylaştırdık.

  • Replikanız, üretimdeki Virtual Machine ( Sanal Makine ) veya yeni bir konuma yük devrederek ya da replika Virtual Machine ( Sanal Makine ) yeni üretim Virtual Machine ( Sanal Makine ) yaparak çalışırken, işlerinize normal bir şekilde devam edin. Birden fazla replika geri yükleme noktalarını muhafaza edin; böylece en son replikanız bozuksa daha önceki bir geri yükleme noktasına dönmek seçenekleriniz arasında olur.
  • Yük devretmenin tamamını önceden planlayın ve yeni Yük Devretme Planlarımızı kullanarak tek bir tıkla başlatın. Replikalardan Virtual Machine ( Sanal Makine ) ekleyin, önyükleme sırası oluşturmak için sıralarını değiştirin ve bir önceki başlatmalardan başlamamaları için her bir Virtual Machine ( Sanal Makine ) için gecikme süresi belirleyin.
  • Yeni Planlanmış Yük Devretme özelliğimizle veri merkezi geçişlerini kolaylaştırın veya üretim ana bilgisayarlarınıza bakım yapın. Planlanmış Yük Devretme, kaynak Virtual Machine ( Sanal Makine ) kapatır, yapılan tüm değişiklikleri hedef Virtual Machine ( Sanal Makine ) replike eder ve Virtual Machine ( Sanal Makine ) başlatır – bunları yaparken veri kaybına sebep olmaz ve kısa bir kesinti süresine neden olur.

Bu yazımızda ortamımızda bulunan Microsoft Hyper-V Sunucumuz üzerinde donanımsal ya da yazılımsal bir sorun olduğunu ve üzerinde bulunan Virtual Machine ( Sanal Makine ) ulaşılamaz durumunda olduğunu düşünelim. Böyle bir durumda ortamımızda bulunan Replication ( Replikasyon ) Microsoft Hyper-V Sunucumuz üzerinde Virtual Machine ( Sanal Makine ), alınmış olan Replication ( Replikasyon ) daha önce alınan bir Restore Point üzerinde çalıştırılarak ortamımız kullanıcılarımızın sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlabilirsiniz.

Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 Replication ( Replikasyon ) Failover yapılandırmasına başlamadan önce ortamımızda bulunan Microsoft Hyper-V Sunucularımızı durumlarını kontrol ediyoruz.

W16HYPERV isimli Microsoft Hyper-V Hostumuz üzerinde W16ADC isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) State bölümün de Running ( Çalışır ) durumda olduğunu görüyoruz.

W16HYPERVR isimli Microsoft Hyper-V Hostumuz üzerinde W16ADC_replica isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) State bölümün de Off ( Kapalı ) durumda olduğunu görüyoruz.

Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 Replication ( Replikasyon ) Failover yapılandırmasına başlıyoruz.

Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 konsolunu açıyoruz.

Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 konsolu geliyor karşımıza.

Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 konsolunda bulunan Replicas bölümü altında bulunan Status sekmesin de daha önce yapılandırmış olduğumuz Replication ( Replikasyon ) Ready olarak görüyoruz. Name bölümünde Replication ( Replikasyon ) yapılan W16ADC isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) ismini, Job Name bölümünde daha önce yapılandırmış olduğumuz Jobs ( Görev ) ismini, Type bölümünde Regular olarak görüyoruz., Status bölümünde şu an da Ready olarak görüyoruz. Creation Time bölümünde en son görevi ve oluşturulma tarihini, Restore Points bölümünde yapılandırma üzerinde 1 Adet Restore Point olduğunu, Original Location bölümünde W16ADC isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) hangi sunucu üzerinde bulunduğunu ve Replica Location bölümünde W16ADC isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) hangi sunucu üzerine Replication ( Replikasyon ) yapılacağını görüyoruz.

Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 konsolunda bulunan Replicas bölümü altında bulunan daha önce yapılandırmış olduğumuz Replication ( Replikasyon ) üzerinde sağ tuş Failover Now… ya da üstteki Failover menüsünden Failover Now… tıklayarak Veeam Backup & Replication 9.5 Replication Failover yapılandırma işlemini başlatabilirsiniz.

Virtual Machines ekranında Replication ( Replikasyon ) Failover yapılandırması için Add VM diyerek Replication ( Replikasyon ) Failover yapılandırması için ortamda bulunan başka Virtual Machine ( Sanal Makina ) ekleyebilirsiniz.  Point diyerek Virtual Machine ( Sanal Makina ) daha önce yapılandırmış olduğumuz Replication ( Replikasyon ) için alınan Restore Point ( Geri Yükleme Noktası ) görebilirsiniz. Point diyerek daha önce alinan Restore Point görüntülüyoruz.

Restore Point ekranında W16ADC isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) üzerinde daha önce yapılandırmış olduğumuz Replication ( Replikasyon ) için alınan Replication ( Replikasyon ) Point görüyoruz. Eğer birden fazla Restore Point mevcutsa en sonra Restore Point seçerek ya da farklı bir Restore Point seçerek devam edebilirsiniz. Replication ( Replikasyon ) Point noktasını seçerek OK diyerek devam ediyoruz.

Virtual Machines ekranında W16ADC isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) Replication ( Replikasyon ) Failover şlemi için gerekli yapılandırmaya devam etmek için Next diyerek devam ediyoruz.

Reason ekranın da herhangi bir işlem yapmadan Next diyerek devam ediyoruz.

Summary ekranın da Replication ( Replikasyon ) Failover işlemi ile ilgili bilgileri görüyoruz. VM name ( Sanal Sunucu İsmi ), Restore point ( Geri Yükleme Noktası ) Replication ( Replikasyon ) Failover işleminin hangi tarih üzerinde yapılacağını görüyoruz. Summary ekranın da Replication ( Replikasyon ) Failover işlemi başlatmak için Finish diyoruz.

Restore Session ekranı geliyor karşımıza Replication ( Replikasyon ) Failover işleminin başladığını görüyoruz.

Restore Session ekranında Replication ( Replikasyon ) Failover işlemininde  Powering on replica VM ile Replication ( Replikasyon ) yapılan Microsoft Hyper-V Hostumuz üzerinde Virtaul Machine ( Sanal Makine ) çalıştırıldığını görüyoruz.

Restore Session ekranında Replication ( Replikasyon ) Failover işlemininin Failover completed successfully Replication ( Replikasyon ) Failover işleminin başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz. Replication ( Replikasyon ) Failover Virtual Machine ( Sanal Makine ) VHD ( Virtual Hard Disk ) Boyutu, Sunucular üzerindeki çalışan uygulamalar ve Network yapınıza göre bu ekrandaki işlemlerin süresi değişkenlik gösterecektir. Restore Session ekranında Close diyerek yapılandırmayı kontrol ediyoruz.

Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 konsolunda bulunan Replicas bölümü altında bulunan States sekmesin de Replication ( Replikasyon ) Failover işleminden sonra Replication ( Replikasyon ) durumunu Failover olarak görüyoruz. Replication ( Replikasyon ) Failover işleminden önce Status bölümünde  Ready olarak görmüştük. Replication ( Replikasyon ) Failover işleminden sonra Status bölümünü Failover olarak görüyoruz.

W16HYPERVR isimli Microsoft Hyper-V Hostumuz üzerinde bulunan W16ADC_replica isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) State bölümün de Off durumdaydı. Replication ( Replikasyon ) Failover işleminden sonra W16ADC_replica isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) State bölümün de Running durumda olduğunu görüyoruz.

W16HYPERVR isimli Microsoft Hyper-V Hostumuz üzerinde W16ADC_replica isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sorunsuz bir şekilde çalıştığını görüyoruz.

Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 konsolunda bulunan Replicas bölümü altında bulunan Replication ( Replikasyon ) Failover yapılandırmasını durdurmak için Replication ( Replikasyon ) üzerinde sağ tuş Undo Failover ya da üstteki Failover menüsünden Undo Failover tıklayarak Veeam Backup & Replication 9.5 Replication Failover yapılandırma işlemini durduruyoruz.

Karşımıza gelen ekranda Yes diyerek devam ediyoruz.

Restore Session ekranı geliyor karşımıza Replication ( Replikasyon ) Failover işleminin durdurulduğunu görüyoruz.

Restore Session ekranında Replication ( Replikasyon ) Failover işlemininde  Powering off replica VM ile Replication ( Replikasyon ) yapılan Microsoft Hyper-V Hostumuz üzerinde Virtaul Machine ( Sanal Makine ) kapatıldığını görüyoruz.

Restore Session ekranında Replication ( Replikasyon ) Failover işlemininin Undo Failover completed successfully Replication ( Replikasyon ) Failover işleminin başarılı bir şekilde durdurulduğunu görüyoruz. Restore Session ekranında Close diyerek yapılandırmayı kontrol ediyoruz.

Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 konsolunda bulunan Replicas bölümü altında bulunan Status sekmesin de Replication ( Replikasyon ) Failover işlemini durdurduktan sonra  Status bölümünü Ready olarak görüyoruz.

W16HYPERVR isimli Microsoft Hyper-V Hostumuz üzerinde W16ADC_replica isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) State bölümün de Off durumda olduğunu görüyoruz.

W16HYPERV isimli Microsoft Hyper-V Hostumuz üzerinde W16ADC isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) State bölümün de Runnig durumda olduğunu görüyoruz.

W16HYPERV isimli Microsoft Hyper-V Hostumuz üzerinde bulunan W16ADC isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) Replication ( Replikasyon ) Failover işlemini durdurduktan sonra sorunsuz bir şekilde çalıştığını görüyoruz.

 

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…

Back To Top