Windows Server 2016 Hyper-V Live Virtual Machine Export

Merhaba

Daha önceki yazımızda Windows Server 2016 Hyper-V Failover Cluster Kurulumu sizlerle paylaşmiştim. Bu yazimizda Hyper-V Live Virtual Machine Export işlemini anlatıyor olacağım.

Neden Export işlemine ihtiyaç duyarız : Temel amacı, Hyper­-V üzerinde çalışan bir sanal sunucumuzun başka bir Hyper­-V ortamına taşınarak çalışmasını sağlamaktır. Hyper-V Live Virtual Machine Export işlemi gerektiğinde sanal sunucumuzun backup işlemi içinde kullanılabilmektedir. Örnek vermek gerekirse İstanbul merkez ofisinizdeki Hyper-V yapınızda çalışan bir sanal sunucunuzun Ankara ofisinizde Hyper­-V yapınız üzerinde çalıştırmanız gerekebilir. Böyle bir durumda yapmanız gereken İstanbul ‘da bulunan Hyper­-V yapınız üzerinden çalışan sanal sunucunuzu Export ederek Ankara’da bulunan Hyper-­V yapısını üzerine Import ederek sanal sunucunuzun tekrar çalışmasını sağlayabilirsiniz. Başka bir senaryo da ise iş kritik bir sanal sunucu üzerinde işlem yapmanız gerekiyor. İşlem yapmadan önce kullanmış olduğunuz farklı backup yazılımlarınız ( Veeam,Symantec,Acronis ve System Center Data Protection Manager ( DPM ) gibi ) sanal sunucunuzun backup alabilirsiniz. Eğer ortamimizda bir backup yaziliminiz bulunmuyor ise o zaman sanal sunucunuzu harici bir ortam üzerine Export ederek backup alabilirsiniz.

Peki Nedir Failover Cluster : Yapımız içerisinde bulunan cluster üyesi sunucuların ve bu sunucular üzerinde çalışan rol ve servislerin kapalı olduklarında donanımsal ve yazilimsal sorun nedeniyle down duruma geldiklerinde cluster üyesi olan  bir sunucudan diğer sunucuya aktarılmasıdır. Bu tanımlamayı şu örnekle daha iyi anlayabileceğinizi düşünüyorum. Yapımız içerisinde 2 adet sunucumuz olsun bu sunucular üzerinde çalışan sanal makinelerimiz var.  Sunucularimizin birinde donanımsal ya da yazilimsal sorun nedeniyle down duruma geldi yani kapandi üzerinde çalışan sanal makinelerde bununla birlikte down duruma gelerek ulaşılamayacaktir işte burada Failover Cluster yapısı imdadımıza yetişecektir. Down durumda olan sunucumuz üzerindeki sanal sunucularımız otomatik olarak diğer fiziksel sunucumuz üzerinde hizmet vermeye başlayacaktır.

Kurulum ve yapılandırmaya geçmeden önce ortamimizla ilgili kısa bir bilgi aktarmak istiyorum.

Birinci sunucum W16DC isminde Ip Adres 192.168.1.200/24 olarak yapılandırılmıştır ve üzerinde Active Directory Domain Services yapılandırılarak bakicubuk.local isminde bir domain ortami kurulmuştur. Ayrica bu sunucum üzerinde File and Storage Service üzerinde İSCSI Targer servisini yapılandırarak Failover Cluster Quroum alani Cluster Volume yapılandırmasi bu sunucu üzerinde yapılandırmış durumdadır. ISCSI Target Server Kurulumu ve Yapılandırılması daha önceki yazimizda sizlerle paylaşmıştım.

İkinci sunucum W16NOD1 isminde Birinci Network Karti Ip Adresi 192.168.1.202/24  ikinci Cluster Network karti 192.168.2.202/24 Üçüncü Network Karti Ip Adresi 192.168.3.202/24 olarak yapılandırılmış ve üzerine Hyper-V rolü ile Failover Cluster feautures ( Özelliği ) kurulumunu ve yapılandırmış durumdadır.

Üçüncü sunucum W16NOD2 isminde Birinci Network Karti Ip Adresi 192.168.1.204/24  ikinci Cluster Network karti 192.168.2.204/24 Üçüncü Network Karti Ip Adresi 192.168.3.204/24 olarak yapılandırılmış ve üzerine Hyper-V rolü ile Failover Cluster feautures ( Özelliği ) kurulumunu ve yapılandırmış durumdadır.

W16FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzu Export edeceğiz.

W16FILE isimli sunucumuz üzerinde ­Export işlemini yapmak için Hyper­-V Manager konsolunu açıyoruz. Export işlemini Virtual Machine ( Sanal Makine ) seçtikten sonra sağ tuş Export…  ya da Actions menüsü altindaki W16FILE yapılandırma menüsünden Export edebilirsiniz.

Export Virtual Machine ekraninda Export edeceğiniz W12R2SQL14 isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) hangi dizine Export edileceğini belirtmeniz gerekmektedir. Browse diyerek istediğimiz yeri seçiyoruz.

Ben BACKUP isimli external diskim üzerinde W16FILE_EXPORT isimli bir dizin oluşturdurdum ve bu dizini ve Select Folder diyerek seçiyoruz.

Export Virtual Machine ekraninda Export edeceğiniz W16FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun dizinini belirttikten sonra Export diyoruz.

W16FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) Export işlemi Virtual Hard Disk ( Sanal Hard Disk ) boyutuna göre uzun sürebilmektedir. Bu süre zarfında herhangi bir işlem yapmadan sonucu beklemeniz gerekmektedir. Export işleminin hangi durumda olduğunu kontrol etmek için Hyper-­V Manager konsolu üzerindeki Status bölümünden kontrol edebilirsiniz.

NOT :  Windows Server 2008 R2 Hyper-V üzerinde Export işlemini yapabilmek için Virtual Machine ( Sanal Makine ) Saved State ya da Turn Off durumda olması gerekmekteydi. Windows Server 2012 R2 Hyper-V ile birlikte Virtual Machine ( Sanal Makine ) Live ( Canli ) olarak Export edebiliriz.

W16FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) Export işlemi sirasinda Runnig durumdadir.

W16FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) Export işlemi tamamlanıyor.

W16FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) Export işlemi tamamlandıktan sonra kontrol ediyoruz ve W16FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) dosyalarının geldiğini görüyoruz.

W16FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) Virtual Hard Disk ( VHD ) dosyasını görüyoruz.

W126FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) Config dosyasını görüyoruz.

 

Başka bir yazimizda görüşmek dileğiyle…

 

Back To Top