Veeam Backup & Replication 11 Replication Failback

Merhaba

Bulut Veri Yönetimi sağlayan yedekleme çözümlerinin lider şirketi Veeam Software, bulut, sanal veya fiziksel tüm kurumsal iş yükleri için en gelişmiş veri koruma çözümü olan V11’ı versiyonunu piyasaya sundu. Kapsamlı veri yönetimi için tek çözüm olan yeni V11,  AWS, Microsoft Azure ve Google Cloud Platform için çoklu bulut ortamının tüm karmaşıklığını yönetirken veriyi yaşam döngüsünün her aşamasında koruyor.

Veeam CTO’su ve Ürün Stratejisinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Danny Allan, piyasaya sunulan Yeni V11 ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Bundan yalnızca 12 ay önce 150’den fazla yeni geliştirmeyle piyasaya sürülen V10, şu ana kadar 700 binden fazla indirme sayısına ulaştı. Şimdi ise toplam 200 yeni yedekleme, bulut, felaket kurtarma, güvenlik ve otomasyon geliştirmeleriyle yeni sürümü piyasa sunduk. Bu kadar kısa sürede böylesi güçlü ve esnek bir ürünü piyasaya sunabilmemiz Veeam’in inovasyon hızını ve müşterilerin veri güvenliği ihtiyaç ve talepleri konusundaki taahhütlerine bağlılığını ortaya koyuyor.”

451 Research Raporu, işletmelerin yüzde 69’u iş gücünün en az yüzde 75’inin artık etkili bir şekilde uzaktan çalışabildiğini gösteriyor. Uzaktan çalışma modelinin giderek artması ve buna bağlı olarak çoklu bulut ekosistemlerinde iş yüklerinin hızlanması, veri yönetimini ve kontrolünü her zamankinden daha da zorlaştırıyor. Müşterilerin 2020 yılının başından bu yana karşılaştıkları yeni veri koruma zorluklarına yanıt olarak yılın merakla beklenen çözümü V11, artan ve artmaya devam edecek siber riskleri bertaraf ederek her büyüklükteki şirket için güvenilir güvenlik ve fidye yazılım koruması sağlıyor. V11 böylece şirketlere muntazam bir esneklik ve dayanıklılık sağlıyor.

Yeni Veeam v11, işletmelere eksiksiz veri koruması için aşağıdaki özellikleri sunuyor:

  • Veeam Sürekli Veri Koruma (CDP) ile Felaket Kurtarma: Yerleşik CDP ile Tier-1 VMware iş yükleri için kesinti süresini ortadan kaldıran ve veri kaybını en aza indiren en iyi kurtarma noktası hedeflerini sağlayarak en son durumda veya zamanda istenen noktaya anında kurtarma sağlar. (RPOs).
  • Güvenilir Fidye Yazılım Koruması: EC 17a-4 (f), FINRA 4511 (c) ve CFTC 1.31 (c) – (d) düzenlemeleri ile uyumlu, sabit, sağlamlaştırılmış Linux depolarıyla yedeklemeleri güvende tutar, fidye yazılımı, kazara veya kötü niyetli silme işlemlerini ve şifrelemeleri önler; herhangi bir donanım kilidi olmadan genel amaçlı sunuculara bağlıdır.
  • AWS S3 Glacier ve Azure Blob Archive: Uzun vadede veri arşivleme ve saklama maliyetlerini 20 kata kadar azaltır ve manuel bant yönetimini Amazon S3 Glacier için yeni yerel destekle değiştirir. Glacier Deep Archive dahil olmak üzere Veeam Scale-out Backup Repository Archive Tier ile uçtan uca yedekleme yaşam döngüsü yönetimi aracılığıyla Microsoft Azure Arşiv Depolaması sunar.
  • Google Cloud Storage: Veeam Scale-out Backup Repository Capacity Tier for Google Cloud Storage için yeni destek, daha fazla bulut nesnesi depolama hedefi seçeneği sunar.
  • Genişletişmiş Anlık Kurtarma: Instant VM Recovery’nin öncüsü Microsoft SQL, Oracle veritabanları ve NAS dosya paylaşımları için güçlü anlık kurtarma ile en düşük kurtarma süresi hedeflerine (RTO’lar) ulaşılmasını sağlar.
  • Mac için YENİ Veeam Agent: Microsoft Windows, Linux, IBM AIX ve Oracle Solaris için mevcut Veeam Agent’lara katılarak her türlü macOS cihazı için son kullanıcı veri yedeklemesi sağlar.
  • Veeam destekli BaaS ve DRaaS: Tam anlamıyla yönetilen bir yedekleme deneyimi için Veeam destekli hizmet sağlayıcılarla birlikte çalışarak V11’in değerini en üst düzeye çıkarmak üzere gereken hizmetlerden, çözümlerden ve uzmanlıktan yararlanma olanağı sunar.

180’den fazla ülkede önde gelen bulut ve hizmet sağlayıcıları aracılığıyla pazara Hizmet Olarak Yedekleme (BaaS) ve Hizmet Olarak Felaket Kurtarma (DRaaS) sunan Veeam, servis sağlayıcılarına V11’e sorunsuz bir şekilde entegrasyonunu, veri koruma operasyonlarının merkezi yönetimini, takibini ve müşteri self servis erişimini sağlayan web tabanlı bir platform olan Veeam Service Provider Console v5 platformunu sunuyor. Versiyon 5 artık Linux ve Mac için genişletilmiş yedekleme yönetimi, buluta özgü AWS ve Azure yedeklemelerinin izlenmesi ve raporlanması, çok faktörlü kimlik doğrulama (MFA) ile gelişmiş güvenlik ve güçlü koruma hizmetleri sunuyor.

Yeni Veeam Availability Suite v11, Veeam Backup & Replication v11’in kapsamlı yedekleme ve kurtarma özelliklerini Veeam ONE v11’in izleme, raporlama ve analitik yetenekleriyle birleştirerek, işletmelere eksiksiz veri koruması ve görünürlük sunuyor. Böylece müşterilerin benzersiz veri kullanılabilirliği, görünürlük ve çoklu bulut ortamlarında yönetişim sağlamasına olanak sunuyor. Ayrıca, Veeam Disaster Recovery Orchestrator (eski adıyla Veeam Availability Orchestrator) Veeam DR Pack’in yeni veya önceki bir satın alma işlemine Veeam Availability Suite veya Veeam Backup & Replication eklenmesi, işin devamlılığını sağlamak için kurtarma otomasyonu ve DR testi de sağlıyor.

Kullanıma sunulan Yeni Veeam Backup & Replication v11’in tüm indirmelerinde şirket içi ve buluttaki tüm iş yükleri için taşınabilir, esnek, buluta hazır lisans olan Veeam Evrensel Lisansına (VUL) dahil ediliyor. Lisanslar ek maliyet olmaksızın iş yükleri arasında aktarılabildiğinden, evrensel lisanslama çoklu bulut ortamlarında farklı iş yüklerinin korunmasını kolaylaştırıyor.

Veeam kullanıcıları, V11’e yükseltme yaparken AWS ve Azure’da yerel yedekleme ve kurtarma için kullanılmak üzere hiçbir ek ücret ödemeden altı ay boyunca ek 25 VUL lisansı almayı seçebiliyor.

Veri koruma çözümünüzden daha fazlasını bekleyin : Verileriniz işinizi sürdürmeniz için kritik öneme sahiptir. Veri kaybını önlemek ve maliyetleri kontrol altında tutmak ilk öncelikleriniz olsa da bu hedefler arasında bir denge sağlamak sizi çok zorlayabilir. Hem iş yüklerinin çoklu bulut ekosistemlerine geçişinin hızlanması hem de çalışanların daha sık uzaktan çalışması nedeniyle veri yönetimi ve kontrolü artık çok daha zor. Bu nedenle kapsamlı veri yönetimi için tek başına güçlü bir çözüme ihtiyaç duyarsınız. Bu çözümün hem gittikçe artan verilerinizi kullanım ömürleri boyunca koruyacak kadar güçlü ve esnek hem de sizi bugün ve ileride siber tehditlere karşı koruyacak kadar güvenli olması gerekir

Veeam Backup & Replication : Veeam Backup & Replication 11 kapsamlı, kurumsal düzeyde veri koruma özellikleriyle bu yeni nesil operasyonel zorluklarla başa çıkmaya hazır. Güçlü, güvenilir ve kullanımı kolay bu Veeam çözümü, işinize uygun esneklikle sizi yarı yolda bırakmayacak pazar lideri güvenilirlik sağlayarak operasyonel ek yükleri azaltır. Veeam Backup & Replication basit, esnek ve güvenilir bir çözümle tüm bulut, sanal ve fiziksel iş yükleriniz için güvenilir kesintisiz erişilebilirlik sağlar. Verilerinizi güçlü yedekleme ve anında kurtarma seçenekleriyle konumdan veya iş yükü türünden bağımsız olarak koruyun.

Güçlü ve modern veri koruma : Veeam Backup & Replication 11 depolama snapshot’ları, yedeklemeler, replikalar ve sürekli veri koruma için tek bir üründe 4’ü 1 arada yedekleme ve kurtarma çözümü sunar. Veeam bulut, sanal ve fiziksel iş yükü ihtiyaçlarınız için güvenli ve güvenilir koruma sağlayan sektör lideridir. 150’yi aşkın yeni özellik ve geliştirme ile YENİ v11, her ölçekten işletmeler için benzersiz dayanıklılık sunar.

Veeam CDP ile kritik uygulama ve veriler için iş sürekliliği AWS S3 Glacier ve Azure Archive üzerinde 20 kat daha düşük maliyetli, uzun süreli arşivden buluta depolama Güçlendirilmiş Linux havuzlarında sabit yedeklerle fidye yazılıma karşı eksiksiz koruma NAS, Microsoft SQL ve Oracle için anında kurtarma Üstelik Veeam ve iş ortaklarımızla bir araya gelerek v11 sürümünden en iyi şekilde yararlanmak için ihtiyaç duyduğunuz hizmet, çözüm ve uzmanlığa ulaşabilirsiniz:

Hizmet Olarak Yedekleme (BaaS) ve Hizmet Olarak Felaket Kurtarma (DRaaS) sağlayıcıları : Şirket verilerinizi ev ofislerde, bulutta ve ötesinde koruyun.

Birlikte Daha İyi Global İş Ortakları : Veeam hazır entegre çözümleriyle araç takımınızı genişletin.Katma Değerli Bayiler ve sistem entegratörleri: Kazanma stratejinizi şekillendirecek yapı taşlarını keşfedin. Uzman ekosistemiyle birlikte basit, esnek ve güvenilir yeteneklerden yararlanın. Böylece en zorlayıcı veri koruma zorluklarına karşı bile dayanıklı kalabilirsiniz.

Veeam Evrensel Lisans : Veeam, Veeam Evrensel Lisans ya da diğer adıyla VUL ile fiziksel, sanal ve bulut iş yükleri için gerçek lisans taşınabilirliği sunar. Bu tam özellikli lisans, müşterilerin tüm iş yüklerini tek bir lisans türüyle lisanslamasını sağlar.

Ekosistem genişletme : Veeam yazılım tabanlıdır ve donanımdan bağımsızdır. Müşterilerin özel çözümler uygulamasına gerek kalmadan amaçlarına ulaşmasına yardımcı olmak üzere özel iş ortaklarından oluşan geniş bir ekosistem ile birlikte çalışır. Veeam müşterilerin altyapılarını ve depolarını seçmesine olanak tanıyarak mevcut ve gelecekteki altyapı satın alımlarında en iyi ROI’yi elde etmelerini sağlar. Ayrıca Veeam veri madenciliği, yeniden veri kullanımı ve gelişmiş özellikler dahil olmak üzere zengin üçüncü taraf entegrasyonlarıyla API’lerini genişletmeye devam etmektedir.

Bu yazımızda ortamımızda bulunan VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısındaki sunucumuz üzerinde çalışan Virtual Machine ( Sanal Makine ) donanımsal ya da yazılımsal bir sorundan dolayı ulaşılamaz olduğunu ya da Virtual Machine ( Sanal Makine ) içinde bulunan herhangi bir dosyanın silinmesi ya da virüs bulaşması sonusunda kullanılamaz durumda olduğunu varsayalım. İşte böyle bir durumda Veeam Backup & Replication 11 Failback ( Geri Çekmek ) işlemi ile Virtual Machine ( Sanal Makine ) içinde bulunan dosya ya da dosyaları nasıl geri getireceğimi anlatıyor olacağız. Aslında Failback ( Geri Çekmek ) işlemi Failover ( Yük Devretme ) durumunda olan Virtual Machine ( Sanal Makine ) kontrol ederek Virtual Machine ( Sanal Makine ) sekronizasyon bir şekilde Restore ( Geri Yükleme ) yapılması durumudur.

2-in-1: Backup and Replication

Replikasyon artık bir lüks değil, yedekleme stratejinizin bir parçası. Veeam Backup & Replication 10 Replication sağladığı 2-in-1: Backup and Replication, size Virtual Machine ( Sanal Makine ) hemen kullanıma hazır durumda bulunan bir kopyasını sunar; böylece bir Virtual Machine ( Sanal Makine ) arızalandığında beklemedeki Virtual Machine ( Sanal Makine ) derhal Failover ( Yük Devretme ) yapabilirsiniz.

  • Herhangi bir sanallaştırılmış uygulama için geliştirilmiş kesintisiz çalışırlık.
  • Kesintisiz Çalışırlık için iş yerinde ve ya felaket kurtarma için iş yeri dışında görüntü tabanlı replikasyon
  • Üretim ortamına etki etmeden, Backup ( Yedek ) dosyalarından replikasyon gerçekleştirme

Bulut tabanlı felaket kurtarma: hızlı ve güvenli

Artık her boyuttan işletme bulut tabanlı felaket kurtarmadan yerel olarak faydalanabilir. Veeam Cloud Connect sayesinde, Virtual Machine ( Sanal Makine ) replikalarınızı iş yeri dışına bir Veeam Cloud & Service Provider’a (VCSP) gönderebilir, böylece yerleşik Hizmet Olarak Felaket Kurtarma ( DRaaS ) aracılığıyla Kesintisiz Çalışırlık stratejinizi tamamlayabilirsiniz. Virtual Machine ( Sanal Makine ) replikalarınız için ikinci bir site oluşturup muhafaza etmenize gerek kalmaz.

  • Modern DRaaS sağlayıcılarına güvenli ve doğrudan bağlantı
  • Gerçek bulut tabanlı felaket kurtarma için ekonomik, görüntü tabanlı Virtual Machine ( Sanal Makine ) replikasyonu
  • VPN’e gerek olmadan

Yük Devretme ve yeniden çalışma

Replikasyon sizin emniyet ağınızdır. Üretimdeki bir Virtual Machine ( Sanal Makine ) bozulursa, derhal birVirtual Machine ( Sanal Makine ) replikasına yük devretmek suretiyle, sorunu çözerken kullanıcıların en az kesintiyle hizmetlere ve uygulamalara erişebilmesini sağlayabilirsiniz. Felaket Kurtarma planınızı geliştirebilmeniz ve veri kaybını önlemeniz için replikasyonu kolaylaştırdık.

  • Replikanız, üretimdeki Virtual Machine ( Sanal Makine ) veya yeni bir konuma yük devrederek ya da replika Virtual Machine ( Sanal Makine ) yeni üretim Virtual Machine ( Sanal Makine ) yaparak çalışırken, işlerinize normal bir şekilde devam edin. Birden fazla replika geri yükleme noktalarını muhafaza edin; böylece en son replikanız bozuksa daha önceki bir geri yükleme noktasına dönmek seçenekleriniz arasında olur.
  • Yük devretmenin tamamını önceden planlayın ve yeni Yük Devretme Planlarımızı kullanarak tek bir tıkla başlatın. Replikalardan Virtual Machine ( Sanal Makine ) ekleyin, önyükleme sırası oluşturmak için sıralarını değiştirin ve bir önceki başlatmalardan başlamamaları için her bir Virtual Machine ( Sanal Makine ) için gecikme süresi belirleyin.
  • Yeni Planlanmış Yük Devretme özelliğimizle veri merkezi geçişlerini kolaylaştırın veya üretim ana bilgisayarlarınıza bakım yapın. Planlanmış Yük Devretme, kaynak Virtual Machine ( Sanal Makine ) kapatır, yapılan tüm değişiklikleri hedef Virtual Machine ( Sanal Makine ) replike eder ve Virtual Machine ( Sanal Makine ) başlatır – bunları yaparken veri kaybına sebep olmaz ve kısa bir kesinti süresine neden olur.

Bu yazılımız da Veeam Backup & Replication 11 Failback ( Geri Çekmek ) işlemini anlatıyor olacağız.

Veeam Backup & Replication 11 Failback ( Geri Çekmek ) işlemine başladan önce VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısın da ESXI7NOD1 ( 192.168.1.212 ) isimli sunucumuz üzerinde W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucusu üzerinde bulunan BAKICUBUKDB19 isimli Microsoft SQL Server Database’ni siliyoruz.

W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucusu üzerinde Microsoft SQL Server Management Studio açıyoruz ve BAKICUBUKDB19 isimli Microsoft SQL Server Database’ni siliyoruz.

W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucusu üzerinde BAKICUBUKDB19 isimli Microsoft SQL Server Database’ni Microsoft SQL Server Management Studio konsolu üzerinden sağ tuş Delete diyerek siliyoruz.

NOT : Bu işlemi LAB ortamında gerçekleştirmeme rağmen daha önce bir kaç kez Veeam Backup & Replication 11 üzerinde Backup ( Yedek ) aldığımı önemle belirtmek isterim.

Delete Object ekranın da OK diyerek BAKICUBUKDB19 isimli Microsoft SQL Server Database’ni siliyoruz.

W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucusu üzerinde Microsoft SQL Server Management Studio konsolu üzerinde BAKICUBUKDB19 isimli Microsoft SQL Server Database’nin silindiğini ve BAKICUBUKDB16 ve BAKICUBUKDB17 isimli Microsoft SQL Server Database’lerinin kaldığını görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 11 üzerinde Failover ( Yük Devretme ) ve Failback ( Geri Çekmek ) yapılandırmasına başlamadan önce ortamımız da bulunan VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısın da ESXI7NOD1 ( 192.168.1.212 ) isimli sunucumuz üzerinde W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun durumunu kontrol ediyoruz ve Power Off ( Kapalı ) durumuna getiriyoruz.

W16SQL  isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) herhangi bir donanımsal ya da yazılımsal bir sorundan dolayı kapandığını varsayalıyoruz.

Veeam Backup & Replication 11 üzerinde Failover ( Yük Devretme ) ve Failback ( Geri Çekmek ) yapılandırmasına başlamadan önce ortamımız da bulunan VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısın da ESXI7NOD1 ( 192.168.1.212 ) isimli sunucumuz üzerinde W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzu Yes diyerek Power Off ( Kapalı ) duruma getiriyoruz.

Veeam Backup & Replication 11 üzerinde Failover ( Yük Devretme ) yapılandırmasına başlamadan önce ortamımız da bulunan VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısın da ESXI7NOD1 ( 192.168.1.212 ) isimli sunucumuz üzerinde W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun durumunu kontrol ediyoruz ve Power Off ( Kapalı ) durum da olduğunu görüyoruz.

W16SQL  isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) herhangi bir donanımsal ya da yazılımsal bir sorundan dolayı kapandığını varsayalıyoruz.

Veeam Backup & Replication 11 üzerinde Failover ( Yük Devretme ) yapılandırmasına başlamadan önce ortamımız da bulunan VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısın da ESXI7NOD1 ( 192.168.1.212 ) isimli sunucumuz üzerinde W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun durumunu kontrol ediyoruz ve Power Off ( Kapalı ) durum da olduğunu görüyoruz.

VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısın da ESXI7NOD2 ( 192.168.1.214 ) isimli sunucumuz üzerinde W16SQL_replica isimli Replication ( Replikasyon ) Virtual Machine ( Sanal Makine ) Power Off ( Kapalı ) durum da olduğunu görüyoruz.

VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısın da ESXI7NOD1 ( 192.168.1.212 ) isimli sunucumuz üzerinde W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzu kapattıktan sonra ESXI7NOD2 ( 192.168.1.214 ) isimli sunucumuz üzerinde W16SQL_replica isimli Replication ( Replikasyon ) Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuz üzerinde Failover ( Yük Devretme ) işlemini başlatıyoruz.

VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısın da ESXI7NOD2 ( 192.168.1.214 ) isimli sunucumuz üzerinde W16SQL_replica isimli Replication ( Replikasyon ) Virtual Machine ( Sanal Makine ) Power Off ( Kapalı ) durum da olduğunu görüyoruz.

VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısın da ESXI7NOD1 ( 192.168.1.212 ) isimli sunucumuz üzerinde W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzu kapattıktan sonra ESXI7NOD2 ( 192.168.1.214 ) isimli sunucumuz üzerinde W16SQL_replica isimli Replication ( Replikasyon ) Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuz üzerinde Failover ( Yük Devretme ) işlemini başlatıyoruz.

Veeam Backup & Replication 11 konsolunu açıyoruz.

Veeam Backup & Replication 11 konsolu geliyor karşımıza.

Veeam Backup & Replication 11 konsolunda bulunan Home bölümü altında Jobs sekmesinden yapılandırıyoruz.

Veeam Backup & Replication 11 konsolunda bulunan Home bölümü altında Jobs sekmesi altında bulunan Replication sekmesinde daha önce yapılandırmış olduğumuz Replication Job ( Replikasyon Görevi ) görüyoruz.

Name bölümün de Replication ( Replikasyon ) yapılan W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) ismini, Type bölümün de Vmware Replication olarak görüyoruz, Objects bölümün de 1 Adet Replication ( Replikasyon ) yapıldığını, Status bölümün de şu an da Stopped olarak görüyoruz. Last run bölümün de en son Replication Job ( Replikasyon Görev ) ne zaman yapıldığını ve Last Result bölümün de en son Replication Job ( Replikasyon Görev ) durumunu görüyoruz. Next run bölümün de Replication Job ( Replikasyon Görev ) ne zaman tekrar çalışacağını, Target bölümün de VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısın da ESXI7NOD2 ( 192.168.1.214 ) isimli sunucumuz üzerine yapılacağını ve Description bölümün de Replication Job ( Replikasyon Görev ) ne zaman ve kim tarafından oluşturulduğunu görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 11 konsolunda bulunan Home bölümü altında Replicas sekmesi altında bulunan Ready sekmesinde daha önce yapılandırmış olduğumuz Replication ( Replikasyon ) görüyoruz.

Name bölümün de Replication ( Replikasyon ) yapılan W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) ismini, Job Name bölümün de daha önce yapılandırmış olduğumuz Replication Job ( Replikasyon Görev ) ismini, Type bölümün de Regular olarak görüyoruz., Status bölümün de şu an da Ready olarak görüyoruz. Creation Time bölümün de en son Replication Job ( Replikasyon Görev ) ve oluşturulma tarihini, Restore Points bölümün de yapılandırma üzerinde 1 Adet Restore Point ( Geri Yükleme Noktası ) olduğunu, Original Location bölümün de W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun hangi sunucu üzerinde bulunduğunu, Replica Location bölümün de W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun hangi sunucu üzerine Replication ( Replikasyon ) yapılacağını ve Platform bölümünü Vmware hangi Platform üzerinde Replication ( Replikasyon ) yapıldığını görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 11 konsolunda bulunan Home bölümü altında Replicas sekmesi altında W16SQL_ReplicationJob isimli Replication Job ( Replikasyon Görev ) üzerinde sağ tuş Failover now… ya da üstteki Failover menüsünden Failover now… tıklayarak Veeam Backup & Replication 11 üzerinde Failover ( Yük Devretme ) işlemini başlatabilirsiniz.

Virtual Machines ekranın da Replication ( Replikasyon ) Failover ( Yük Devretme ) yapılandırması için Add VM diyerek Replication ( Replikasyon ) Failover ( Yük Devretme ) yapılandırması için ortamda bulunan başka Virtual Machine ( Sanal Makina ) ekleyebilirsiniz eğer başka bir Replication Job ( Replikasyon Görevi ) yapılandırmışsanız.

Point diyerek Virtual Machine ( Sanal Makina ) daha önce yapılandırmış olduğumuz Replication ( Replikasyon ) için alınan Restore Point ( Geri Yükleme Noktası ) görebilirsiniz.

Restore Point ekranın da  Virtual Machine ( Sanal Makina ) daha önce yapılandırmış olduğumuz Replication ( Replikasyon ) için alınan Restore Point ( Geri Yükleme Noktası ) görebilirsiniz. hangi Restore Point ( Geri Yükleme Noktası ) yapılacaksa onu seçerek OK diyebilirsiniz.

Virtual Machines ekranın da Replication ( Replikasyon ) Failover ( Yük Devretme ) yapılandırmasına devam etmek için Next diyerek devam ediyoruz.

Reason ekranın da neden Failover ( Yük Devretme ) işlemini gerçekleştirildiğiyle ilgili bilgiyi Restore reason bölümüne yazabilirsiniz.

Do not show me this page again seçeneğini seçerek bir daha ki Failover ( Yük Devretme ) işlemin de Reason ekranının gelmemesini sağlayabilirsiniz.

Reason ekranın da herhangi bir açıklama yapmadan Next diyerek devam ediyoruz.

Summary ekranın da Failover ( Yük Devretme ) işlemi ile ilgili bilgileri görüyoruz.

  • VM name : Orjinal Virtual Machine ( Sanal Makine ) ismini görüyoruz.
  • Restore point : Hangi Restore Point ( Geri Yükleme Noktası ) seçildiğini görüyoruz.
  • Reason :  Failover ( Yük Devretme ) işlemini gerçekleştirildiğiyle ilgili bilgisini görebilirsiniz.

Summary ekranın da Finish diyerek Failover ( Yük Devretme ) işlemini başlatıyoruz.

Restore Session ekranın da Failover ( Yük Devretme ) işleminin başladığını görüyoruz.

Restore Session ekranın da Virtual Machine ( Sanal Makine ) Restore Point noktasına anlık olarak geri döndürme işleminin başladığını görüyoruz.

Restore Session ekranın da Failover ( Yük Devretme ) işleminin Failover completed successfully olarak görüyoruz. Yani Failover ( Yük Devretme ) işleminin başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz. Failover ( Yük Devretme ) işlemi Virtual Machine ( Sanal Makine ) bağlı olduğu Virtual Harddisk ( Sanal Harddisk ) ( .vmdk, .vmxf, .vmx, .nvram ) boyutu, Virtual Machine ( Sanal Makine ) üzerindeki çalışan uygulamalar ve Network yapınıza göre bu ekrandaki işlemlerin süresi değişkenlik gösterecektir.

Restore Session ekranın da Close diyerek yapılandırmayı kontrol ediyoruz.

Veeam Backup & Replication 11 konsolunda bulunan Home bölümü altında Replicas sekmesi altında bulunan Active (1) olarak görüyoruz.

Name bölümün de Replication ( Replikasyon ) yapılan W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) ismini, Job Name bölümün de daha önce yapılandırmış olduğumuz Replication Job ( Replikasyon Görev ) ismini, Type bölümünü Regular olarak görüyoruz. Status bölümün de şu an da Failover olarak görüyoruz. Creation Time bölümün de en son Replication Job ( Replikasyon Görev ) ve oluşturulma tarihini, Restore Points bölümün de yapılandırma üzerinde 1 Adet Restore Point ( Geri Yükleme Noktası ) olduğunu, Original Location bölümün de W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun hangi sunucu üzerinde bulunduğunu, Replica Location bölümün de W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun hangi sunucu üzerine Replication ( Replikasyon ) yapılacağını ve  Platform bölümünü Vmware hangi Platform üzerinde Replication ( Replikasyon ) yapıldığını görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 11 konsolunda bulunan Home bölümü altında Replicas sekmesi altında bulunan Active (1) olarak görüyoruz.

Name bölümün de Replication ( Replikasyon ) yapılan W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) ismini, Job Name bölümün de daha önce yapılandırmış olduğumuz Replication Job ( Replikasyon Görev ) ismini, Type bölümünü Regular olarak görüyoruz. Status bölümün de şu an da Failover olarak görüyoruz. Creation Time bölümün de en son Replication Job ( Replikasyon Görev ) ve oluşturulma tarihini, Restore Points bölümün de yapılandırma üzerinde 1 Adet Restore Point ( Geri Yükleme Noktası ) olduğunu, Original Location bölümün de W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun hangi sunucu üzerinde bulunduğunu, Replica Location bölümün de W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun hangi sunucu üzerine Replication ( Replikasyon ) yapılacağını ve  Platform bölümünü Vmware hangi Platform üzerinde Replication ( Replikasyon ) yapıldığını görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 11 üzerinde Failover ( Yük Devretme ) yapılandırmasına başlamadan önce ortamımız da bulunan VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısın da ESXI7NOD1 ( 192.168.1.212 ) isimli sunucumuz üzerinde W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun durumunu kontrol ediyoruz ve Power Off ( Kapalı ) durum da olduğunu görüyoruz.

W16SQL  isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) herhangi bir donanımsal ya da yazılımsal bir sorundan dolayı kapandığını varsayalıyoruz.

VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısın da ESXI7NOD2 ( 192.168.1.214 ) isimli sunucumuz üzerinde W16SQL_replica isimli Replication ( Replikasyon ) Virtual Machine ( Sanal Makine ) Power On ( Çalışır ) durumda olduğunu görüyoruz.

VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısın da ESXI7NOD2 ( 192.168.1.214 ) isimli sunucumuz üzerinde W16SQL_replica isimli Replication ( Replikasyon ) Virtual Machine ( Sanal Makine ) çalıştığını görüyoruz.

VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısın da ESXI7NOD2 ( 192.168.1.214 ) isimli sunucumuz üzerinde W16SQL_replica isimli Replication ( Replikasyon ) Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzu çalışır durumda olduğunu görüyoruz.

VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısın da ESXI7NOD2 ( 192.168.1.214 ) isimli sunucumuz üzerinde W16SQL_replica isimli Replication ( Replikasyon ) Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuz üzerinde Microsoft SQL Server servisinin çalıştığını ve BAKICUBUKDB19 isimli Database ( Veritabanı ) görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 11 konsolunda bulunan Home bölümü altında Replicas sekmesinde W16SQL_ReplicationJob isimli Replication Job ( Replikasyon Görev ) üzerinde sağ tuş daha Failback to production… ya da üstteki Failback menüsünde bulunan Failback to production…tıklayarak Veeam Backup & Replication 11 Failback ( Geri Çekmek ) işlemini başlatabilirsiniz.

Replica ekranın da Replicas to failback bölümü altında Failover ( Yük Devretme ) durumunda olan W16SQL_replica isimli Virtaul Machine ( Sanal Makine ) görüyoruz.

Replicas ekranın da Failback ( Geri Çekmek ) yapılandırmasına Next diyerek devam ediyoruz.

Destination ekranın da Failback ( Geri Çekmek ) işlemi için yapılandırabileceğimiz üç farklı yapılandırma seçeneği bulunmaktadır.

Destination ekranın da Failback ( Geri Çekmek ) işlemi için Failback to the orginal VM seçeneği ile Failback ( Geri Çekmek ) işlemini yapacağımız orjinal Virtual Machine ( Sanal Makine ) ortamımız da bulunan VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısı üzerindeki sunucularımız üzerinde işlem yapılacaktır. Veeam Backup & Replication, DR site üzerinde çalışırken Virtual Machine ( Sanal Makine ) replikalarında meydana gelen değişiklikleri uygulamak için orijinal Virtual Machine ( Sanal Makine ) durumunu replikalarının geçerli durumuyla senkronize eder.

Destination ekranın da Quick rollback ( Hızlı Geri Çekmek ) seçeneği bir Virtual Machine ( Sanal Makine ) Replica işleminde orijinal konumdaki orijinal Virtual Machine ( Sanal Makine ) geri dönemezseniz Veeam Backup & Replication’a hızlı geri alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Quick rollback ( Hızlı Geri Çekmek ) seçeneği etkinken Failback ( Geri Çekmek ) işlemi sırasında Veeam Backup & Replication, orijinal Virtual Machine ( Sanal Makine ) ile Virtual Machine ( Sanal Makine ) Replica arasındaki farkı elde etmek için tüm Virtual Machine ( Sanal Makine ) Replica disklerinin özetlerini hesaplamaz. Bunun yerine, değiştirilen disk kesimleri hakkında bilgi almak için CBT’yi sorgular ve yalnızca bu disk kesimleri için özetleri hesaplar. Sonuç olarak, özet hesaplaması çok daha hızlı gerçekleştirilir. Bundan sonra Veeam Backup & Replication düzenli bir şekilde geri dönüş gerçekleştirir: değiştirilen blokları orijinal Virtual Machine ( Sanal Makine ) taşır, Virtual Machine ( Sanal Makine ) replica kapatır ve orijinal Virtual Machine ( Sanal Makine )’ni Virtual Machine ( Sanal Makine ) replica ile kez daha senkronize eder.

Destination ekranın da Failback to the orginal VM restored in a diffrerent seçeneği ile Failback ( Geri Çekmek ) işlemini yapacağımız orjinal Virtual Machine ( Sanal Makine ) ortamımızdaki sizin belirleyeceğiz ortamımız da bulunan VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısı üzerindeki sunucularımız üzerine işlem yapılacaktır. Veeam Backup & Replication, DR site üzerinde yinelemelerde meydana gelen değişiklikleri uygulamak için kurtarılan Virtual Machine ( Sanal Makine ) durumunu Virtual Machine ( Sanal Makine ) yinelemelerinin geçerli durumuyla eşitleyecektir.

Destination ekranın da Failback to the specified location ( advanced ) seçeneği ile Failback ( Geri Çekmek ) işleminin yapılandırmasını tamamen özelleştirerek sizin belirlediğiniz yapılandırma ile yapılacaktır. Virtual Machine ( Sanal Makine ) kopyalardan kurtarmak istiyorsanız bu seçeneği seçebilirsiniz. Virtual Machine ( Sanal Makine ) yeni bir konuma veya herhangi bir konuma ancak farklı ayarlarla ( Ağ ayarları, Virtual Hardisk ( Sanal Disk ) türü, Yapılandırma dosyası yolu vb.) yapılandırabilirsiniz. Replication ( Replikasyon ) yapılan Virtual Machine ( Sanal Makine ) ve ya önceden kurtarılmış bir Virtual Machine ( Sanal Makine ) geri dönmenin bir yolu yoksa bu seçeneği yapılandırabilirsiniz.

Destination ekranın da Failback to the specified location ( advanced ) seçeneği altında bulunan Pick backup proxies for data transfer seçeneği ile ortamınızda başka bir sunucu üzerinde Backup Proxy sunucusu yapılandırmak için yapılandırabilirsiniz.

Pick backup proxies for data transfer seçeneği bulunan

Otomatik olarak bırakırsanız Veeam Backup & Replication, her Virtual Machine ( Sanal Makine )’ni Virtual Machine ( Sanal Makine ) listesinden işlemeden önce kullanılabilir Backup Proxy’lerini kontrol eder. Birden fazla Backup Proxy’si varsa Veeam Backup & Replication, Backup Proxy’lerinin kullanabileceği aktarım modlarını, Backup Proxy’lerindeki geçerli iş yükünü Virtual Machine ( Sanal Makine ) işlemesi için en uygun kaynağı seçmek üzere analiz eder.

Proxy’leri manuel olarak atamak istiyorsanız, Virtual Machine ( Sanal Makine )’ler ve bunların kopyaları farklı sitelerde bulunuyorsa, Productiaon Site en az bir Backup Proxy ve Disaster Recovery Site bir Backup Proxy seçin. Virtual Machine ( Sanal Makine )’ler ve yinelemeler aynı sitede bulunuyorsa, kaynak ve hedef ile aynı Backup Proxy’sini kullanabilirsiniz. Bir Backup Proxy’nin başarısız olması veya ağ bağlantısını kaybetmesi durumunda geri dönüşün gerçekleştirileceğinden emin olmak için her sitede en az iki Backup Proxy seçmenizi önerilir.

Choose Backup Proxy ekranın da DR site proxy ve Prod site proxy seçenekleri bulunmaktadır.

Choose Backup Proxy ekranın da DR site proxy bölümün de ortamınızda başka bir sunucu üzerinde Backup Proxy sunucusu yapılandırmak için Choose diyoruz.

Backup Proxy ekranın da

  • Automatic selection seçeneği Backup Server gerekli yapılandırmayı Veeam Backup & Replication 11 üzerinde çalıştıracaktır.
  • Use the selected backup proxy servers only seçeneği ile Backup proxy ortamınızda hangi sunucu üzerinde çalışacağını yapılandırabilirsiniz.

Choose Backup Proxy ekranın da DR site proxy ve Prod site proxy seçenekleri bulunmaktadır.

Choose Backup Proxy ekranın da Prod site proxy bölümün de ortamınızda başka bir sunucu üzerinde Backup Proxy sunucusu yapılandırmak için Choose diyoruz.

Backup Proxy ekranın da

  • Automatic selection seçeneği Backup Server gerekli yapılandırmayı Veeam Backup & Replication 11 üzerinde çalıştıracaktır.
  • Use the selected backup proxy servers only seçeneği ile Backup proxy ortamınızda hangi sunucu üzerinde çalışacağını yapılandırabilirsiniz.

Choose Backup Proxy ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra OK diyoruz.

Destination ekranın da Failback ( Geri Çekmek ) işlemi için Failback to the orginal VM seçeneğini seçiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Failback Mode ekranında Auto, Scheduled ve Manual seçenekleri bulunmaktadır.

Auto : Veeam Backup & Replication Production ortamındaki Virtual Machine ( Sanal Makine ) durumu kopyalarının durumuyla eşitlendikten hemen sonra geçişini otomatik olarak gerçekleştirmesini istiyorsanız. Auto seçeneğini seçebilirsiniz.

Failback Mode ekranında Auto, Scheduled ve Manual seçenekleri bulunmaktadır.

Scheduled : Veeam Backup & Replication geçişini belirli bir zamanda gerçekleştirmesini istiyorsanız. Scheduled seçeneğini seçebilirsiniz.

Failback Mode ekranında Auto, Scheduled ve Manual seçenekleri bulunmaktadır.

Manual : Veeam Backup & Replication geçişini manuel olarak gerçekleştirmek istiyorsanız. Manual seçeneğini seçebilirsiniz.

Failback Mode ekranın da Failback ( Geri Çekmek ) işlemi için Veeam Backup & Replication Production ortamındaki Virtual Machine ( Sanal Makine ) durumu kopyalarının durumuyla eşitlendikten hemen sonra geçişini otomatik olarak yapması için Auto seçeneğini seçiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

Summary ekranın da Failback ( Geri Çekmek ) işlemi ile ilgili bilgileri görüyoruz.

  • Original VM name : Orjinal Virtual Machine ( Sanal Makine ) ismini görüyoruz.
  • Failback mode : Failback ( Geri Çekmek ) işleminin orjinal Virtual Machine ( Sanal Makine )’nin ortamımız da bulunan VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısı üzerine yapılacağını görüyoruz.
  • Switchhover : Failback ( Geri Çekmek ) işleminin otomatik olarak yapılacağını görüyoruz.
  • DR site proxy : Failback ( Geri Çekmek ) işleminin Backup Proxy yapılandırmasının otomatik olarak yapılacağını görüyoruz.
  • Production site proxy : Failback ( Geri Çekmek ) işleminin Backup Proxy yapılandırmasının otomatik olarak yapılacağını görüyoruz.
  • Quick rollback  : Failback ( Geri Çekmek ) işleminin Quick rollback yapılandırmasını yapmayacağını görüyoruz.

Summary ekranın da Power on target VM after restoring seçeneği işaretleyerek Failback ( Geri Çekmek ) işleminden sonra VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısın da ESXI7NOD1 ( 192.168.1.212 ) isimli sunucumuz üzerinde W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzu çalıştırmasını sağlayabiliriz.

Summary ekranın da Power on target VM after restoring seçeneğini işaretleyerek Finish diyerek Failback ( Geri Çekmek ) işlemini başlatıyoruz.

Restore Session ekranın da Failback ( Geri Çekmek ) işleminin başladığını görüyoruz.

Restore Session ekranın da Failback ( Geri Çekmek ) işleminin başladığını görüyoruz.

Restore Session ekranın da Failback ( Geri Çekmek ) işleminin başladığını ve orijinal Virtual Machine ( Sanal Makine )’de Snapshot oluşturma işleminin yapıldığını görüyoruz.

Restore Session ekranın da Failback ( Geri Çekmek ) işleminin başladığını ve Replica Virtual Harddisk hesaplama işleminin yapıldığını görüyoruz.

Restore Session ekranın da Failback ( Geri Çekmek ) işleminin başladığını ve Orjinal Virtual Harddisk hesaplama işleminin yapıldığını görüyoruz.

Restore Session ekranın da Failback ( Geri Çekmek ) işleminin başladığını ve Orjinal Virtual Harddisk ile Replica Virtual Harddisk arasında Restore Point işleminin başladığını görüyoruz.

Restore Session ekranın da Failback ( Geri Çekmek ) işleminde orjinal Virtual Machine ( Sanal Makine )’de gerekli replica işleminin başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz.

Restore Session ekranın da Close diyerek kapatıyoruz.

Veeam Backup & Replication 11 konsolunda bulunan Home bölümü altında Replicas sekmesi altında bulunan Active (1) olarak görüyoruz.

Name bölümün de Replication ( Replikasyon ) yapılan W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) ismini, Job Name bölümün de daha önce yapılandırmış olduğumuz Replication Job ( Replikasyon Görev ) ismini, Type bölümünü Regular olarak görüyoruz. Status bölümün de şu an da Processing olarak görüyoruz. Creation Time bölümün de en son Replication Job ( Replikasyon Görev ) ve oluşturulma tarihini, Restore Points bölümün de yapılandırma üzerinde 3 Adet Restore Point ( Geri Yükleme Noktası ) olduğunu, Original Location bölümün de W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun hangi sunucu üzerinde bulunduğunu, Replica Location bölümün de W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun hangi sunucu üzerine Replication ( Replikasyon ) yapılacağını ve  Platform bölümünü Vmware hangi Platform üzerinde Replication ( Replikasyon ) yapıldığını görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 11 konsolunda bulunan Home bölümü altında Last 24 Hours sekmesi altında bulunan Running (1) olarak görüyoruz.

Job Name bölümün de Replication ( Replikasyon ) yapılan W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) ismini, Session Type bölümün de Replication ( Replikasyon ) işleminin Production ortamına yapıldığını görüyoruz. Status bölümün de şu an da Working olarak görüyoruz. Start Time bölümün de Replication Job ( Replikasyon Görev ) başlatıldığı tarihi görüyoruz.

Restore Session ekranın da Failback ( Geri Çekmek ) işleminde orjinal Virtual Machine ( Sanal Makine )’de gerekli replica işleminin başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 11 üzerinde Failback ( Geri Çekmek ) yapılandırmasından sonra ortamımız da bulunan VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısın da ESXI7NOD1 ( 192.168.1.212 ) isimli sunucumuz üzerinde W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun durumunu kontrol ediyoruz ve Power Off ( Kapalı ) durum da olduğunu görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 11 üzerinde Failback ( Geri Çekmek ) yapılandırmasından sonra ortamımız da bulunan VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısın da ESXI7NOD2 ( 192.168.1.214 ) isimli sunucumuz üzerinde W16SQL_replica isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun durumunu kontrol ediyoruz ve Power Off ( Kapalı ) durum da olduğunu görüyoruz.

Restore Session ekranın da Failback ( Geri Çekmek ) işleminin Replica VM has beean switched over to production olarak görüyoruz. Yani Failback ( Geri Çekmek ) işleminin başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz. Failback ( Geri Çekmek ) işlemi Virtual Machine ( Sanal Makine ) bağlı olduğu Virtual Harddisk ( Sanal Harddisk ) ( .vmdk, .vmxf, .vmx, .nvram ) boyutu, Virtual Machine ( Sanal Makine ) üzerindeki çalışan uygulamalar ve Network yapınıza göre bu ekrandaki işlemlerin süresi değişkenlik gösterecektir.

Restore Session ekranın da Close diyerek yapılandırmayı kontrol ediyoruz.

Veeam Backup & Replication 11 konsolunda bulunan Home bölümü altında Replicas sekmesi altında bulunan Active (1) olarak görüyoruz.

Name bölümün de Replication ( Replikasyon ) yapılan W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) ismini, Job Name bölümün de daha önce yapılandırmış olduğumuz Replication Job ( Replikasyon Görev ) ismini, Type bölümünü Regular olarak görüyoruz. Status bölümün de şu an da Failback olarak görüyoruz. Creation Time bölümün de en son Replication Job ( Replikasyon Görev ) ve oluşturulma tarihini, Restore Points bölümün de yapılandırma üzerinde 2 Adet Restore Point ( Geri Yükleme Noktası ) olduğunu, Original Location bölümün de W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun hangi sunucu üzerinde bulunduğunu, Replica Location bölümün de W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun hangi sunucu üzerine Replication ( Replikasyon ) yapılacağını ve  Platform bölümünü Vmware hangi Platform üzerinde Replication ( Replikasyon ) yapıldığını görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 11 üzerinde Failback ( Geri Çekmek ) yapılandırmasından sonra ortamımız da bulunan VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısın da ESXI7NOD1 ( 192.168.1.212 ) isimli sunucumuz üzerinde W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun durumunu kontrol ediyoruz ve Power On ( Çalışır ) durum da olduğunu görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 11 üzerinde Failback ( Geri Çekmek ) yapılandırmasından sonra ortamımız da bulunan VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısın da ESXI7NOD1 ( 192.168.1.212 ) isimli sunucumuz üzerinde W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun durumunu kontrol ediyoruz ve Power On ( Çalışır ) durum da olduğunu görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 11 üzerinde Failback ( Geri Çekmek ) yapılandırmasından sonra ortamımız da bulunan VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısın da ESXI7NOD1 ( 192.168.1.212 ) isimli sunucumuz üzerinde W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun durumunu kontrol ediyoruz ve Power On ( Çalışır ) durum da olduğunu görüyoruz.

W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucusu üzerinde Microsoft SQL Server Management Studio açıyoruz ve BAKICUBUKDB19 isimli Microsoft SQL Server Database’ni geldiğini görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 11 üzerinde Failback ( Geri Çekmek ) yapılandırmasından sonra ortamımız da bulunan VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısın da ESXI7NOD2 ( 192.168.1.214 ) isimli sunucumuz üzerinde W16SQL_Replica isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun durumunu kontrol ediyoruz ve Power Off ( Kapalı ) durum da olduğunu görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 11 konsolunun da Replicas menüsü altında bulunan Status sekmesin de Replication ( Replikasyon ) Failback ( Geri Çekmek ) işleminden sonra Failback olarak görüyoruz.

Failback ( Geri Çekmek ) işleminden önce Status bölümün de Failover ( Yük Devretme ) olarak görmüştük. Failback ( Geri Çekmek ) işleminden sonra Status bölümünü Failback olarak görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 11 konsolunun da Replicas menüsü altında bulunan Failback ( Geri Çekmek ) durumunda olan Virtual Machine ( Sanal Makine ) üzerinde Failback ( Geri Çekmek ) işlemini sonlandırmamız gerekmektedir.

Failback ( Geri Çekmek ) işlemini sonlandırmak için Veeam Backup & Replication 11 konsolun da Replicas menüsü altında bulunan Status sekmesin de Replication ( Replikasyon ) Failover ( Yük Devretme ) işleminden sonra Failback ( Geri Çekmek ) durumunda olan Virtual Machine ( Sanal Makine ) üzerinde sağ tuş Commit failback ya da Failback menüsü altında bulunan Commit Failback seçeneğine tıklıyoruz.

Veeam Backup and Replication ekranında Yes diyerek Veeam Backup & Replication 11 üzerinde Commit Failback ( Geri Çekme Tamamla ) diyerek Failback ( Geri Çekmek ) yapılandırmasını sonlandırıyoruz.

Restore Session ekranın da Commit Failback ( Geri Çekme Tamamla ) işleminin başladığını görüyoruz.

Restore Session ekranın da Failback commit operation stopped at yani Commit Failback ( Geri Çekme Tamamla ) işleminin başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz.

Restore Session ekranında Close diyerek yapılandırmayı kontrol ediyoruz.

Veeam Backup & Replication 11 konsolunda bulunan Home bölümü altında Replicas sekmesi altında bulunan Ready sekmesinde daha önce yapılandırmış olduğumuz Replication ( Replikasyon ) görüyoruz.

Name bölümün de Replication ( Replikasyon ) yapılan W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) ismini, Job Name bölümün de daha önce yapılandırmış olduğumuz Replication Job ( Replikasyon Görev ) ismini, Type bölümün de Regular olarak görüyoruz., Status bölümün de şu an da Ready olarak görüyoruz. Creation Time bölümün de en son Replication Job ( Replikasyon Görev ) ve oluşturulma tarihini, Restore Points bölümün de yapılandırma üzerinde 1 Adet Restore Point ( Geri Yükleme Noktası ) olduğunu, Original Location bölümün de W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun hangi sunucu üzerinde bulunduğunu, Replica Location bölümün de W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun hangi sunucu üzerine Replication ( Replikasyon ) yapılacağını ve Platform bölümünü Vmware hangi Platform üzerinde Replication ( Replikasyon ) yapıldığını görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 11 üzerinde Failover ( Yük Devretme ) yapılandırmasına başlamadan önce ortamımız da bulunan VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısın da ESXI7NOD1 ( 192.168.1.212 ) isimli sunucumuz üzerinde W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun durumunu kontrol ediyoruz ve Power On ( Çalışır ) durumda olduğunu görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 11 üzerinde Failover ( Yük Devretme ) yapılandırmasına başlamadan önce ortamımız da bulunan VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısın da ESXI7NOD1 ( 192.168.1.212 ) isimli sunucumuz üzerinde W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzun durumunu kontrol ediyoruz ve Power On ( Çalışır ) durumda olduğunu görüyoruz.

W16SQL isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucusu üzerinde Microsoft SQL Server Management Studio açıyoruz ve BAKICUBUKDB19 isimli Microsoft SQL Server Database’ni geldiğini görüyoruz.

VMware VSphere Host ( Standalone ) yapısın da ESXI7NOD2 ( 192.168.1.214 ) isimli sunucumuz üzerinde W16SQL_replica isimli Replication ( Replikasyon ) Virtual Machine ( Sanal Makine ) Power Off ( Kapalı ) durum da olduğunu görüyoruz.

 

 

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…

 

 

4 thoughts on “Veeam Backup & Replication 11 Replication Failback

  1. Bu kadar basit bir konu bu kadar karıştırılabilir, bu kadar sündüre sündüre uzatılabilirdi, sizi çok ama çok tebrik ediyorum, bu kadar bilgi ve tecrübe ile bu kadar başarısız bir yazı için.

      1. Iyi günler efendim. Ali Kındık gibi kendini bilmez, düşüncesiz, kaba, saygısız bir herife, çok saygılı , profesyonal, etik ve mükemmel ötesi bir cevap vermişsiniz. Bu gerçekten çok takdir edilesi bir durum. Hiç bir karşılık beklemeden bu kadar detaylı ve geniş hacimli, en ince ayarlarına kadar sabırla yazmışsınız. Zaten piyasada VEEAM backupla ilgili çok detaylı konular yok. Bizlere böyle tecrübelerinizi armağan etdiğiniz için minnetdarız.
        Allahdan size her zaman böyle sabırlı, saygılı, anlayışlı, efendi, her durum karşısında insanlığını koruyan biri olarak kalmanızı dileyirem.
        Saygı ve Sevgilerle: Can Sabah.

        1. Merhaba Can Bey

          Sizin gibi güzel ve önemli yorumlar gelebileceği gibi kötü yorumlarda gelebilir tabiki her biri yaptığımız iş için önemli.
          Bu nedenle gelen olumsuz yorumlara sabır ve özen göstermek gerekiyor.
          Yıllardır yazmaya araştırmaya ve paylaşmaya devam ettim ve öylede devam edeceğim. Sonuçta önceliğim kendimi geliştirmek sonrasında da etrafımızdaki insanlara bunları paylaşabilmek.
          Tekrar çok teşekkür ederim bu güzel ve önemli yorumunuz için.

          Sevgiler ve Saygılar.

          İyi Günler.

Bir yanıt yazın

Back To Top