Veeam Backup & Replication 10 Instant VM Recovery

Merhaba

Veeam firmasının hem Microsoft Hyper-V hem de Vmware VMware vSphere platformları için geliştirilmiş olduğu Backup yazılımının yeni versiyonu ve yeni özelliklerinin bulunduğu Veeam Backup & Replication 10 18 Şubat 2020 tarihi itibariyle kullanıma sundu. Aslında 2019 ile birlikte Veeam Backup & Replication 9.5 Update 3’ten sonra Veeam Backup & Replication 10 versiyonun gelmesi hepimiz merakla ve heyecanla bekliyorduk ancak Veeam Forum’da yapılan açıklamada 2019 yılı içinde yayınlanacak olan Update serisi ile Veeam Backup & Replication kullanımına yeni özelliklerle devam edeceği bilgisi verildi. Veeam Backup & Replication 10 versiyonunu 2020 ilk çeyreğinde kullanıma sunulacağını bildirmişlerdi. 18 Şubat 2020 tarihi itibariyle Veeam Backup & Replication 10 versiyonu yeni özellikleri ile karşımıza çıktı.

Daha önceki yazılarımız da

  1. Veeam Backup & Replication 10 Kurulumu
  2. Veeam Backup & Replication 9.5 Update 10
  3. Veeam Backup & Replication 9.5 Update 4b Update 10
  4. Veeam Backup & Replication 10 Backup Repository Ekleme
  5. Veeam ONE 10 Kurulumu
  6. Veeam ONE 10 Agent Kurulumu
  7. Veeam Backup Enterprise Manager 10 Kurulumu
  8. Veeam Backup Enterprise Manager 10 Yapılandırması
  9. Veeam Backup & Replication 10 Hyper-V Host Ekleme
  10. Veeam Backup & Replication 10 VMware vSphere Host Ekleme
  11. Veeam Backup & Replication 10 Hyper-V Failover Cluster Host Ekleme
  12. Veeam Backup & Replication 10 Hyper-V Failover Cluster Backup Job Oluşturma
  13. Veeam Backup & Replication 10 VMware vSphere Backup Job Oluşturma
  14. Veeam Backup & Replication 10 Restore Entire VM
  15. Veeam Backup & Replication 10 Restore Entire VM 2
  16. Veeam Backup & Replication 10 Guest Files
  17. Veeam Backup & Replication 10 Guest Files 2
  18. Veeam Backup & Replication 10 Guest Files 3 
  19. Veeam Backup & Replication 10 Restore Entire VM
  20. Veeam Backup & Replication 10 Azure Blob Storage yazılarını sizlerle paylaşmıştık.

Bu yazımız da Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) sunucumuz ya da Microsoft Hyper-V Failover Cluster sunucularımız üzerinde çalışan ve herhangi bir donanımsal ya da yazılımsal sorundan dolayı ortamınızda ulaşılamayan Virtual Machine ( Sanal Makine ) Veeam Backup & Replication 10 üzerinde Instant VM Recovery özelliği ile çalıştırma işlemini anlatıyor olacağız.

Instant VM Recovery özelliği sayesinde, ortamınız da bulunan Microsoft Hyper-V Server ya da VMware vSphere platformaları üzerinde çalışan herhangi bir Virtual Machine ( Sanal Makine ) alınan Backup ( Yedek ) üzerinden çalıştırabilirsiniz. Backup ( Yedek ) dosyalarını Restore ( Geri Yükleme ) işlemi yaparken kullanıcıları bekletmek yerine ve sistemin devamını sağlamak için, Veeam Backup & Replication üzerindeki Instant VM Recovery özelliği sayesinde bir Virtual Machine ( Sanal Makine ) çalıştırabilirsiniz.

Failover Cluster Manager konsolu üzerinde bulunan W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzu Failover Cluster Manager konsolu kapalı olarak görüyoruz.

Hyper-V Manager konsolu üzerinde bulunan W19FILE  simli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzu Hyper-V konsolu kapalı olarak görüyoruz.

Failover Cluster Manager ve Hyper-V Manager konsolu üzerinde bulunan W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzu kapalı olduğunu kontrol ettikten sonra Veeam Backup & Replication 10 üzerinde Instant VM Recovery özelliği ile çalıştırmaya başlatabiliriz.

Veeam Backup & Replication 10 konsolunu Connect diyerek açıyoruz.

Veeam Backup & Replication 10 konsolu üzerinde BACKUP & REPLICATION bölümünde Backups sekmesi altında bulunan Disk bölümüne geliyoruz.

Veeam Backup & Replication 10 konsolu üzerinde BACKUP & REPLICATION bölümünde Backups sekmesi altında bulunan Disk bölümü altında daha önce almış olduğumuz W19ADC isimli Backup ( Yedek ) dosyası üzerinde sağ tuş yapıyoruz.

  • Instant VM recovery… : Bu seçenek ile almış olduğumuz Backup ( Yedek ) dosyalarını anlık olarak açarak içindeki dosyaları görüntüleyebilirsiniz ve kopyalaya bilirsiniz.
  • Restore entire VM… : Bu seçenek ile almış olduğumuz Backup ( Yedek ) dosyalarını direkt olarak ortamda bulunan Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) sunucumuz ya da Microsoft Hyper-V Failover Cluster sunucularımız üzerine Restore ( Geri Yükleme ) işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
  • Restore VM files : Bu seçenek ile almış olduğunuz Backup ( Yedek ) dosyası içinde Virtual Harddisk ( Sanal Harddisk ) ( .vhd .vhdx ) ve Virtual Machine ( Sanal Makine ) Config ( .xml ) dosyalarını Restore ( Geri Yükleme ) işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
  • Restore guest files : Bu seçenek ile almış olduğunuz Backup ( Yedek ) dosyası ile Virtual Machine ( Sanal Makine ) içindeki dosyalara ulaşabilirsiniz ya da Veeam Explorer for Microsoft Exchange, Veeam Explorer for Microsoft Active Directory ve Veeam Explorer for Microsoft SQL Server ile Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucunuz içindeki roller üzerinde gerekli Restore ( Geri Yükleme ) işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.
  • Restore to Amazon EC2… : Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 ile birlikte gelen bu seçenek ile almış olduğunuz Backup ( Yedek ) dosyasını Amazon Cloud ortamı üzerine Restore ( Geri Yükleme ) işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.
  • Restore to Microsoft Azure… : Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 ile birlikte gelen bu seçenek ile almış olduğunuz Backup ( Yedek ) dosyasını Microsoft Azure Cloud ortamı üzerine Restore ( Geri Yükleme ) işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.
  • Export backup… : Bu seçenek ile almış olduğunuz Backup ( Yedek ) dosyası içinde Virtual Harddisk ( Sanal Harddisk ) ( .vhd .vhdx ) ve Virtual Machine ( Sanal Makine ) Config ( .xml ) dosyalarını Export ( Dışarı Aktarım ) yapabilirsiniz.
  • Delete from disk : Bu seçenek ile almış olduğunuz Backup ( Yedek ) dosyalarını Backup Repository Ekleme üzerinden silebilirsiniz.

Instant VM Recovery ile almış olduğumuz Backup ( Yedek ) dosyasını direkt olarak Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) sunucumuz ya da Microsoft Hyper-V Failover Cluster sunucularımız üzerine Instant VM Recovery özelliği ile çalıştırıyor olacağız. Veeam Backup & Replication 10 üzerinde Microsoft Hyper-V Server ya da VMware vSphere platformaları yapılandırmışsanız Instant VM Recovery seçeneği altında hangisi üzerinde işlem yapacağını seçmeniz gerekmektedir.

Instant VM Recovery seçeneği altında bulunan Hyper-V seçiyoruz.

Machines ekranın da Instant VM Recovery yapacağımız W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzu alınan hangi Backup ( Yedek ) tarihine Instant VM Recovery yapacağımızı seçmemiz gerekmektedir.

Machine ekranın da W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuzu seçiyoruz ve Point diyoruz.

Restore Points ekranın da daha önceden almış olduğumuz Backup ( Yedek ) dosyalarını yani Restore Points ( Geri Yükleme Noktaları ) görüntülüyoruz. Microsoft Hyper-V Failover Cluster ortamımız da bulunan W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) sunucumuz üzerinde bir kaç kere Backup ( Yedek ) aldığımız için bu ekran da bir kaç tane Restore Points ( Geri Yükleme Noktaları ) görüntülenmektedir. Hangi tarihe Restore ( Geri Yükleme ) işlemi yapmak istiyorsak onu seçebilirsiniz.

Restore Points ekranın da almış olduğumuz Backup ( Yedek ) dosyalarından yani Restore Points ( Geri Yükleme Noktalarını ) birini seçiyoruz ve OK diyoruz.

Machines ekranın da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Restore Mode ekranın da Restore to the original location ve Restore to a new location, or with different settings seçenekleri bulunmaktadır.

  • Restore to the original location : Bu seçenek ile almış olduğunuz Backup ( Yedek ) dosyasını ortamımız da bulunan Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) sunucumuz ya da Microsoft Hyper-V Failover Cluster sunucularımız üzerine direkt olarak orjinal dizin üzerine Instant VM Recovery işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
  • Restore to a new location, or with different settings : Bu seçenek ile almış olduğunuz Backup ( Yedek ) dosyasını Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) sunucumuz ya da Microsoft Hyper-V Failover Cluster sunucularımız üzerine Instant VM Recovery işlemlerini özelleştirebilirsiniz. Yani ortamda hangi Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) sunucumuz ya da Microsoft Hyper-V Failover Cluster yapılandırması üzerinde hangi NOD üzerine Instant VM Recovery yapılacağını, hangi dizin altına Backup ( Yedek ) dosyaların Instant VM Recovery yapılacağını, hangi Virtual Network Adapter ( Sanal Ağ Bağdaştırıcı ) kullanacağını gibi seçenekleri özelleştirebilirsiniz.

Restore Mode ekranın da Restore to the original location seçeneği ile Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) sunucumuz ya da Microsoft Hyper-V Failover Cluster sunucularımız üzerine direkt olarak orjinal dizin üzerine Instant VM Recovery işlemi gerçekleştireceğimiz için Next diyerek devam ediyoruz.

NOT : Restore to the original location seçeneği ile Instant VM Recovery işlemi gerçekleştirirseniz ortamınızda bulunan Virtual Machine ( Sanal Makine ) üzerinde yani Virtual Harddisk ( Sanal Harddisk ) ( .vhd .vhdx ) ve Virtual Machine ( Sanal Makine ) Config ( .xml ) dosyaların üzerinde işlem yapılacağını bu nedenlede tekrar sunucuyu Backup ( Yedek ) üzerinden Restore ( Geri Yükleme ) işlemini yapmaniz gerektiğini önemle hatırlatmak isterim.

Restore Mode ekranın da Instant VM Recovery işlemi için Backup ( Yedek ) dosyası üzerinde gerekli işlemler başlatılıyor.

Veeam Backup & Replication v9.5 Update 4 ile birlikte gelen Secure Restore ekranı Restore ( Geri Yükleme ) işlemi yapacağımız sunucuyu üzerinde bulunan kötü amaçlı yazılımların taranmasını sağlayabilirsiniz.

Secure Restore  : Veeam Backup & Replication, Virtual Machine ( Sanal Makine ) Restore ( Geri Yükleme ) işleminden önce Virtual Machine ( Sanal Makine ) dosyalarını ve uygulamalarını Antivirüs yazılımıyla tarayarak güvenli geri yükleme yapmanızı sağlar. Safe Restore ( Güvenli Geri Yükleme ) sırasında Veeam Backup & Replication Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) sunucumuz ya da Microsoft Hyper-V Failover Cluster sunucularımız üzerine Restore ( Geri Yükleme ) planladığınız sunucunuz üzerine Virtual Harddisk ( Sanal Harddisk ) ( .vhd .vhdx ) sunucunuz üzerine bağlar. Veeam Backup & Replication Restore ( Geri Yükleme ) yapılmış Virtual Harddisk ( Sanal Harddisk ) ( .vhd .vhdx ) dosyalarını taramak için bir Antivirüs yazılımını tetikler. Antivirüs yazılımı herhangi bir sorun algılarsa, Veeam Backup & Replication ya Restore ( Geri Yükleme ) işlemini iptal eder ya da Safe Restore ( Güvenli Geri Yükleme ) ayarlarına bağlı olarak Virtual Machine ( Sanal Makine ) ve ya Virtual Harddisk ( Sanal Harddisk ) ( .vhd .vhdx ) dosyalarında kısıtlamalarla Restore ( Geri Yükleme ) işlemini gerçekleştirir.

Secure Restore ekranın da

  • Scan the restored machine for malware prior to performing the recovery : Restore ( Geri Yükleme ) işlemini gerçekleştirmeden önce Restore ( Geri Yükleme ) işlemi yapılan Virtual Machine ( Sanal Makine ) kötü amaçlı yazılımlara karşı tarar.
  • Proceed with recovery but disable network adapters : Restore ( Geri Yükleme ) işlemi devam eder ancak Network Adapters ( Ağ Bağdaştırıcı ) devre dışı bırakır.
  • Abort VM recovery  : Veeam Backup & Replication’ın Restore ( Geri Yükleme ) işlemini iptal etmesini sağlayabilirsiniz.
  • Scan the entire image :  ilk kötü amaçlı yazılım bulunduktan sonra kalan dosyalarıda taramasını sağlayabilirsiniz.

Secure Restore ekrann da gerekli yapılandırmayı tamamladıktan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

Reason ekranın da neden Instant VM Recovery işlemini gerçekleştirildiğiyle ilgili bilgiyi Restore reason bölümüne yazabilirsiniz. Do not show me this page again seçeneğini seçerek bir daha ki Instant VM Recovery işlemin de Reason ekranının gelmemesini sağlayabilirsiniz.

Reason ekranın da herhangi bir açıklama yapmadan Next diyerek devam ediyoruz.

Reason ekranın da Instant VM Recovery işlemi için Virtual Machine ( Sanal Makine ) kontroller ediliyor.

Reason ekranın da Virtual Machine ( Sanal Makine ) bulunduğu dizin üzerindeki bütün dosyaların silineceği ve Instant VM Recovery işlemine başlamadan önce Virtual Harddisk ( Sanal Harddisk ) ( .vhd .vhdx ) dosyalarının kullanılmadığına dikkat etmeniz gerekmektedir. OK diyerek devam ediyoruz.

NOT : Restore to the original location seçeneği ile Instant VM Recovery işlemi gerçekleştirirseniz ortamınızda bulunan Virtual Machine ( Sanal Makine ) üzerinde yani Virtual Harddisk ( Sanal Harddisk ) ( .vhd .vhdx ) ve Virtual Machine ( Sanal Makine ) Config ( .xml ) dosyaların üzerinde işlem yapılacağını bu nedenlede tekrar sunucuyu Backup ( Yedek ) üzerinden Restore ( Geri Yükleme ) işlemini yapmaniz gerektiğini önemle hatırlatmak isterim.

Summary ekranın da Restore ( Geri Yükleme ) işlemi ile ilgili bilgileri görüyoruz.

  • Original VM name : Orjinal Virtual Machine ( Sanal Makine ) ismini görüyoruz.
  • Target VM name : Instant VM Recovery işleminden sonraki Virtual Machine ( Sanal Makine ) ismini görüyoruz.
  • Target host : Ortamdaki hangi Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) sunucumuz ya da Microsoft Hyper-V Failover Cluster sunucularımız üzerine Instant VM Recovery işleminin gerçekleştirileceğini görüyoruz.
  • Secure Restore : Restore ( Geri Yükleme ) işlemi yapacağımız sunucuyu üzerinde bulunan kötü amaçlı yazılımların taranmasının yapılmayacağını görüyoruz.

Summary ekranın da Power on target VM after restoring seçeneğini işaretlerseniz eğer sunucumuz Instant VM Recovery işlemi tamamlandıktan sonra çalıştırılaracaktır.

Summary ekranın da Finish diyerek Instant VM Recovery işlemi başlatıyoruz.

Restoring Session ekranın da W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) Instant VM Recovery işleminin başladığını görüyoruz.

Restoring Session ekranın da W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) Instant VM Recovery işlemi tamamlandı. Open console diyerek W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) bağlanıyoruz.

Open Console işlemini gerçekleştirebilmeniz için ortamınızda bulunan Microsoft Hyper-V Server ( Standalone ) sunucumuz ya da Microsoft Hyper-V Failover Cluster sunucularımız üzerinde Remote Desktop Services etkin olması gerekmektedir.

Specify Credentials ekranın da bağlanti için gerekli bilgileri yazıyoruz ve OK diyoruz.

W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) üzerine bağlantı gerçekleştirildiğini görüyoruz.

W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) üzerine bağlantı gerçekleştirildiğini görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 10 konsolu üzerinde Instant Recovery bölümün geldiğini ve Running olarak görüyoruz.

W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) Failover Cluster Manager konsolu üzerinde görünmeyecektir.

W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) Hyper-V Manager konsolu üzerinde görüntülendiğini ve Checkpoints bölümün de Veeam Instant VM Recovery snaphost olarak görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 10 konsolu üzerinde Instant Recovery bölümünde W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) üzerinde sağ tuş Stop publishing ya da Actions menüsünden Stop publishing diyerek Instant VM Recovery işlemini sonlandırıyoruz.

Stop publishing the following machines uyarısını Yes diyerek kabul ediyoruz.

Veeam Backup & Replication 10 konsolu üzerinde Instant Recovery bölümünde W19FILE isimli Virtual Machine ( Sanal Makine ) Dismounting edildiğini görüyoruz.

Veeam Backup & Replication 10 konsolu üzerinde  Instant VM Recovery işleminin tamamlandığını görüyoruz.

 

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle…

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

Back To Top